Amuse Bouche

  • Evenimente
  • #ZeroWaste
  • Lifestyle
  • Eat & Travel
  • Destinație România
  • Stele Michelin
  • Dining
  • Contact

Le Bistrot Francais – Primul restaurant Relais & Chateaux din România

16/02/2018 amusebouchero Leave a Comment

Le Bistrot Francais este unul dintre cele mai bune restaurante de fine dining din București. Și unul dintre puținele business-uri din domeniu care au ales să construiască pe acest segment, destul de nepopular în România.Le Bistrot Francais Bucharest interior

De la jumătatea lui 2017, Le Bistrot Francais a devenit primul restaurant din România prezent în rețeaua Relais & Chateaux. O mișcare impresionantă și neașteptată pentru piața de la noi.

Asociația Relais & Chateaux
Cu o istorie de peste 60 de ani, Relais & Chateaux este unul dintre cele mai importante grupuri internaționale de hoteluri și restaurante. Relais & Chateaux înseamnă o selecție de peste 500 de proprietăți, fiecare operată individual, fiecare remarcabilă într-un mod propriu. Dar toate împărtășesc aceleași valori de bază, bineînțeles.Le Bistrot Francais Bucharest Relais Chateaux

Un principiu important pentru Relais & Chateaux este exprimarea amprentei locale în arhitectura locului și în experiența de fine dining oferită. Multe dintre cele mai bune restaurante din lume fac parte din această rețea. Inclusiv Eleven Madison Park, cel mai bun restaurant din lume în acest moment, Nr. 1 în World’s 50 Best Restaurants 2017. O companie cât se poate de selectă pentru Le Bistrot Francais.

Cum devii membru al Relais & Chateaux?
Relais & Chateaux este întotdeauna în căutare de proprietăți unice, cu personalitate. Se poate observa stilul preferat dintr-o singură privire asupra castelelor și destinațiilor istorice parte din rețea.

Aderarea la Relais & Chateaux înseamnă un proces care începe cu depunerea unei aplicații și continuă cu mai multe etape de evaluare. La toate acestea se adaugă o taxă anuală variabilă în funcție de mărime și de tipul de business. În jur de 15-20.000 euro. O sumă destul de mare pentru nivelul investițiilor din România.

Așadar, oamenii din spatele Le Bistrot Francais sunt dispuși să investească timp și resurse financiare pentru un proiect gastronomic pe termen lung.

O vilă istorică, reședința arhitectului Albert Galleron
Primul pas înspre Relais & Chateaux a fost mutarea Le Bistrot Français la început de 2017. Acum restaurantul ocupă o clădire istorică pe strada Nicolae Golescu, fosta reședință a arhitectului Albert Galleron, cel care a proiectat Atheneul Român.Le Bistrot Francais Bucharest Relais Chateaux outside

Întregul spațiu recreează atmosfera de final de sec. 19/început de sec. 20, aducând laolaltă elemente impresionante. Pereții sunt decorați cu tablouri rare din pictură românească, semnate de câțiva dintre cei mai apreciați artiști români. Le Bistrot Francais Bucharest Relais Chateaux interior 1Le Bistrot Francais Bucharest Relais Chateaux interior 2Le Bistrot Francais Bucharest Relais Chateaux interior 3Le Bistrot Francais Bucharest Relais Chateaux interior 4

Pianul August Forster contribuie de asemenea la atmosfera Micului Paris conturată de unul dintre cele mai elegante restaurante ale Bucureștiului de astăzi.Le Bistrot Francais Bucharest Relais Chateaux interior 5 piano

Chefs Sorin Miftode & Sébastien Gravé
Am citit multe articole legate de intrarea în rețeaua Relais & Chateaux a restaurantului, însă prea puține cuvinte despre chef-ul român de la Le Bistrot Francais – Sorin Miftode. Nici pe site-ul oficial Relais & Chateaux nu sunt multe informații.

Știm că pentru meniu, Le Bistrot Francais colaborează cu un consultant din Franța. Mai exact Sébastien Gravé, chef-ul de la Pottoka din Paris. Un francez de origine bască cu multă experiență  în restaurante de top din Franța. Sébastien lucrează cu echipa de la Le Bistrot Francais încă de la deschidere.

Meniul de la Le Bistrot Francais
Meniul actual Le Bistrot Francais s-a format în timp, fără prea multe variații. Aduce în față multe ingrediente de calitate din Franța, plus câteva influențe românești. Nu putem vorbi de sezonalitate. Dar mâncarea este foarte bună.

O selecție de preparate pentru o masă în doi la Le Bistrot Francais.

Aperitive:
Ou moale crocant, risotto de paste fregola cu gălbiori, emulsie de Ossau-Iraty şi chorizoLe Bistrot Francais Bucharest Relais Chateaux ou romanescLe Bistrot Francais Bucharest Relais Chateaux ou romanesc 2

Tartar de ton cu busuioc şi mere verzi, foaie crocantă, îngheţată de ardei piquillos şi maioneză cu yuzuLe Bistrot Francais Bucharest Relais Chateaux tartar de ton

Feluri principale:
Piept de porc Mangaliţa « crocant-fondant » , piure de păstârnac cu cafea, chips de păstârnac, crochete de jambonLe Bistrot Francais Piept Mangalita

File de viţel de Correze, sparanghel în strat fin de Comté, sos amarettoLe Bistrot Francais File de viţel de Correze

Desert (to share):
Ciocolată spumoasă, cremoasă, crocantă, îngheţată de arahide cu sare afumată şi piment d’EspeletteLe Bistrot Francais Bucharest Dessert

Printre schimbările pe care le-am remarcat față de vizitele anterioare și care ne plac, menționam abordarea pe zona de vinuri și delimitarea intervalului de prânz.

Staff-ul recomandă în primul rând vinuri din România pentru pairing. Asta în condițiile în care Le Bistrot Francais are o colecție frumoasă de sticle din afară și este probabil cel mai bun restaurant din România din acest punct de vedere.Le Bistrot Francais winesLe Bistrot Francais wines 2

Iar bucătăria se închide în fiecare zi între orele 15:00 și 18:00. Un semn de normalitate și respect față de staff. Așteptăm și alte restaurante care să urmeze acest exemplu.

Putem spune că Le Bistrot Francais este un restaurant clasic de fine dining cu meniu bun, lucrat, care variază foarte puțin în timp. Cu inovație și creativitate între limite rigide. Un pariu sigur pentru aniversări și întâlniri de business în București.

Ce ne-am dori să vedem în perioadă următoare?
Modelul de lucru care implică un consultant extern este, din punctul nostru de vedere, puțin depășit pentru ceea ce se întâmplă în România în acest moment. Indiferent de CV-ul chef-ului în cauza.

Este important ca echipa locală să crească, să aibă libertate și flexibilitate în ceea ce privește meniul și ingredientele alese. Sau se poate opta pentru un chef din afară relocat permanent în România. Noi am merge pe prima variantă. Meniul are nevoie de un suflu nou, mai multă creativitate, sezonalitate și influențe românești. Mai mult caracter local.  Este o abordare care, cu siguranță, ar atrage mai mulți consumatori români și străini. Poate și atenția presei internaționale.


  • Ce a adus lansarea primului ghid Gault & Millau în…
  • Gault & Millau Romania
    Ce așteptări avem de la lansarea ghidului Gault&Millau în România

  • Restaurant Mahala: bucătărie modernă cu influențe românești
  • Mikla Istanbul
    Mikla, Neolokal: revoluția gastronomică din Turcia

Dining, Uncategorized Fine Dining, Restaurante Bucuresti

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cautare

Comandă cartea noastră

Imperfect. Cum îmbunătățești relația cu mâncarea și risipa

Parteneri Amuse Bouche

Parteneri Amuse Bouche

Destinatie Romania

Destinatie Romania

Despre Amuse Bouche

Amuse Bouche
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

Protectia datelor personale

Politica de confidentialitate

Copyright © 2025 · Daily Dish Pro Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

By continuing to browse this site, you agree to our use of cookies.