Primul ghid Gault & Millau, lansat la jumătatea lunii mai, a transmis un semnal clar de susținere pentru noua generație de chefs din România.
Avem ghid Gault & Millau în România. Prima ediție include 90 de restaurante și 51 de locații pop din 6 orașe (București, Cluj, Timișoara, Oradea, Brașov, Sibiu) plus câteva destinații speciale. Nu vom insista pe istoria ghidului sau sistemul de punctaj. Am scris deja despre asta într-un articol anterior și sunt informații pe care le poți găsi ușor pe net. În schimb, avem câteva concluzii despre premianți și restaurantele care fac parte din primul ghid.
Alexandru Petricean – Chef Of The Year
Alex Petricean a plecat acasă cu marele premiu, Chef of the Year, iar Maize a primit cel mai mare punctaj din România, 15 puncte. Urmat indeaprope de Kane, The Artist (ambele cu 14.5 puncte), Le Bistrot Français și La Vinuri (câte 14 puncte fiecare).
Alex Iacob a fost desemnat Great Chef of Tomorrow, iar Alexandru Dumitru a primit distincția Terroir pentru folosirea ingredientelor locale. Adrian Hadean a primit recunoaștere pentru contribuția adusă la dezvoltatea gastronomiei prin inițiativele și proiectele pe care le desfășoară pe mai multe planuri.
Premianții, alături de majoritatea nominalizaților, fac parte dintr-un grup restrâns de chefs români care luptă pentru calitate, sezonalitate, ingrediente locale și schimbarea mentalităților. Sunt nume și restaurante pe care le-am încurajat și recomandat și noi de-a lungul timpului. Astfel că nu poate decât să ne bucure acest semnal clar de susținere a unei noi abordări în bucătărie, venită din partea primei entități gastronomice internaționale care își îndreaptă privirea înspre România.
Restaurante, puncte și bonete
Așa cum ne așteptăm, ghidul a fost destul de “prietenos”. În special cu restaurante din josul clasamentului, lista mențiunilor incepanad de la 10 puncte.
Este însă o stare de normalitate. Un semn de susținere pentru gastronomia din România. Acum e rândul chefilor și propritarilor de restaurante să facă următorul pas.
Cea mai mare greșeală ar fi să considere includerea în ghidul Gault & Millau ca pe o încununare a activității “extraordinare” de până acum. Este un succes, dar e doar un început de drum.
Marii absenți
În condițiile în care ghidul a fost destul de permisiv, putem vorbi de câteva absente notabile. Sigur că suntem și subiectivi, dar așa vedem noi lucrurile.
Cătălin Petrescu de la Argentine – Steak and Sushi este, cu sau fără puncte în ghidul Gault & Millau, unul dintre cei mai buni chefs din București. Probabil că își va face loc în edițiile următoare.
Valea Verde a lui Jonas Schaffer reprezintă de mult timp o destinație gastronomică în România și ar fi meritat din plin o mențiune în categoria destinațiilor speciale. Însă înțelegem că ghidul este la început de drum, momentan nu are acoperire națională. Probabil și Casele de oaspeți din Cincsor ar putea intra în ediția viitoare.
Ce așteptăm de la ediția din noiembrie?
Anul acesta este special, Gault & Millau va publica două ediții. Cea de-a doua este anunțată pentru luna noiembrie.
Ne dorim ca cei de la Gault & Millau România să continue pe direcția bună pe care au pornit și să ducă lucrurile la următorul nivel: acoperire națională, un focus mai mare pe calitatea ingredientelor folosite, sprijin pentru cei care folosesc produse locale și respectă un anumit cod etic în bucătărie.
** Din informațiile pe care le avem de la echipa Gault & Millau, ghidul va fi disponibil începând cu luna iunie în rețelele de distribuție a presei.
Lasă un răspuns