Azurmendi este pentru noi cel mai bun restaurant din Țara Bascilor și în același timp cel mai bun restaurant pe care l-am vizitat până acum. Chiar dacă momentan Azurmendi se află „doar” pe locul 19 în Top 50 cele mai bune restaurante din lume în 2015, credem că va fi greu să egalăm experiența. Cam atât de mult ne-a impresionat acest restaurant.
Poate doar El Celler de Can Roca, cel mai bun restaurant din lume conform aceluiași Top San Pelegrino, să detroneze senzațiile pe care le-am trăit la Azurmendi.
Spre deosebire de celelalte restaurante de 3 stele Michelin din Țara Bascilor, Azurmedi are o istorie scurtă și o evoluție rapidă. Restaurantul a primit prima stea Michelin în 2006, iar în 2012 deja ajunsese la cele 3 stele pe care le are și astăzi. Iar cheful Eneko Atxa la doar 38 de ani are o experiență vastă, care include restaurante precum Martin Berasategui, Mugaritz sau Extebarri. Azurmendi este deschis pentru prânz de marți până duminică, iar vineri și sâmbătă servesc și cina. Este o practică obișnuită pentru restaurantele din Țara Bascilor, aflate în afara orașului, să ofere în principal variante pentru prânz. Si noi am ajuns la Azurmendi pentru masa de prânz, după ce am condus o oră pe autostradă, din San Sebastian.
Primul lucru care ne-a impresionat a fost locația. Azurmendi se află pe un deal înconjurat de vii, în localitatea Larrabetzu. La aproximativ 10 kilometri de Bilbao și 90 de kilometri față de San Sebastian. Aici se produce unul dintre cele mai bune vinuri din regiune. Iar clădirea restaurantului este gândită având la bază conceptul de sustenabilitate. Panouri solare și sisteme pentru producția de curent electric, sistem de colectare pentru apa de ploaie. Chiar și o stație pentru încărcat mașinile electrice.
Nu este de mirare faptul că Azurmendi a primit în 2014 premiul special pentru sustenabilitate în Topul San Pellegrino al celor mai bune restaurante din lume. Al doilea lucru care iese în evidență față de toate restaurantele de până acum este partea de primire, începutul experienței Azurmendi. Holul de primire este impunător și include o grădină verticală și o mini-cascadă. Am fost întâmpinați cu un pahar de vin local Txakoli din partea casei și un „coș de picnic”, cu o serie de preparate de tip amuse bouche. La majoritatea restaurantelor cu stele Michelin la care am fost până acum, băutura de început este contra-cost indiferent de meniul pe care îl alegi. Azurmendi este diferit.
A urmat o vizită în bucătăria impresionantă de la Azurmendi, unde personalul este împărțit și specializat pe preparate, salută și răspunde la unison în stil spartan. Primul lucru care ne-a venit în minte a fost filmul „300”.
După trecerea prin bucătărie și alte două preparate servite acolo, am ajuns în zona de dining. Azurmendi are una dintre cele mai frumoase priveliști pe care am văzut-o la un restaurant din Țara Bascilor. Iar noi am primit una din cele mai bune mese din restaurant fără vreo cerere specială. Toate aceste elemente ne-au creat o stare de relaxare și încantare înainte de începerea experienței culinare.
La Azurmendi există 2 variante de meniu de degustare, fără preparate a la carte.
O variantă de meniu de 13 feluri+ aperitive care include mai multe inovații (Adarrak) și un meniu de 10 feluri + aperitive axat mai mult pe preparate clasice (Erroak). Nu a fost nicio problemă din partea staff-ului să ne ofere un meniu combinat. Respectiv am optat pentru Adarrak, dar am înlocuit două feluri cu preparatele hit din celălalt meniu – The Garden și Squid Noodles.
Preparatele de la Azurmendi se bazează pe cultura bască și ingrediente tradiționale, locale, pregătite folosind tehnici de ultimă generație, multe dintre ele descoperite și perfecționate de chef-ul Eneko Atxa. Cea mai cunoscută tehnică ține de folosirea ultrasunetelor pentru a modifica textura preparatelor.
Iată lista cu preparatele care au creat cea mai memorabilă experiență culinară de până acum.
1. Frozen olives and vermouth
2. Egg cooked inside out and truffled
Unul dintre preparatele semnătura ale chef-ul Eneko Atxa. Lingură conține un gălbenuș de ou, gătit din interior spre exterior. Respectiv, este extrasă o cantitate mică din conținut, cu o seringă. Apoi este injectată o trufă fierbinte, care coace gălbenușul din interior. Rezultatul este un preparat fin cu un gust intens, foarte bun.
3. The gardenUn preparat bazat pe legumele din grădina de la Azurmendi. „Solul” este realizat din sfeclă deshidratată în care găsim conopidă, morcovi, broccoli, mazăre și roșii cherry, impreună cu o emulsie de tomate.
4. Squid Noodles, crunch and infusionUn alt preparat clasic al cheful-ul Eneko Atxa – noodles din sepie în reducție de sepie.
5. Tomato and eel
Cel mai nou preparat semnătură al chef-ului Eneko Atxa care apare și ca prima recomandare în topul San Pellegrino: jeleu de roșii cu țipar și sorbet de roșii cu piper.
6. Roasted lobster out of the shell on herb and olive oil chives
Este greu să ne alegem câteva preparate preferate în condițiile în care tot meniul a fost extraordinar. Totuși, dacă am avea o listă scurtă atunci acest preparat este cu siguranță în top3. Avem homar fiert, icre de homar, ulei de măsline și o emulsie de arpagic dulce. Deasupra am avut un cornetto subțire din plante umplut cu tartar proaspăt de homar. Un preparat cu multe arome combinate inteligent pentru a obține un gust echilibrat.
7. Artichokes and pesto
8. Stewed wheat with farmhouse milk emulsion and ox tail
9. Roasted red mullet on vine shoots, fried eggs and the broth of the bones
10. Foie gras, spring onion and cherries
Am ajuns la partea de deserturi. Se întâmplă foarte rar să ne placă la fel de mult toate deserturile pe care le primim. Dar Azurmendi este un restaurant al excepțiilor.
11. Coconut and passion
12. Cheese, red fruits and mint
13. Sheep milk and black olives
Am încheiat experiență cu o serie de dulciuri primite din partea casei.
Pentru zona de vin, am combinat recomandarea somelierului și slăbiciunea noastră pentru Chardonnay. Așa că am băut un vin de la o cramă din Catalunia care produce unele din cele mai bune vinuri albe din Spania-Torres Milmanda din 2012. La revenirea în București am remarcat că și la Mega Image se găsesc vinuri de la Torres. Sperăm ca în curând să se numere și Milmanda printre ele.
Personalul și servirea pot fi descrise într-un singur cuvânt: impecabil. De la primire, recomandări, cunoștințele de engleză până la pauzele bine calculate dintre feluri. Totul a fost perfect. Avem un singur regret: nu am reușit să îl cunoaștem pe chef.
Experiență de la Azurmendi a devenit etalonul la care ne vom raporta de acum înainte, când mergem la restaurante din Topul San Pellegrino sau locații cu stele Michelin. Si este unul din cele 2 restaurante din Țara Bascilor la care vom reveni cu siguranță. Alături de Arzak.
Singurul inconvenient este legat de accesibilitate: ai nevoie de mașină închiriată sau o noapte de cazare în zonă pentru a te bucura de această experiență.
Ce mai trebuie să știi:
- E recomandat să îți faci rezervare cu 2 luni înainte
- Prețul meniurilor de degustare este 175 euro (Adarrak) și 145 euro (Erroak) – TVA inclus
- In același ansamblu de clădiri se află Bistro Pret-a-porter, sigurul restaurant Bib Gourmand din zonă, echivalentul Michelin pentru “good value for money”
Lasă un răspuns