Stockholm este unul dintre orașele noastre preferate în Europa. Cu siguranță, nici ție nu îți va fi deloc greu să îl îndrăgești dacă ești în căutare de experiențe speciale.
În Stockholm sunt decernate premiile Nobel, este orașul care a oferit de-a lungul timpului nume sonore ale muzicii de toate felurile și branduri de fashion inovatoare. Are muzee atipice și cafenele, restaurante sau hoteluri apreciate de cele mai importante autorități în domeniu. Iar lista poate continua cu lucruri diverse în fața cărora este inevitabil așezată sintagma “cele mai bune”. Iar scena dinamică de “food” completează perfect tabloul.
Am pus cap la cap o serie de experiențe și activități care vor adăuga o notă memorabilă următoarei tale vacanțe în Stockholm. Este esența tuturor explorărilor noastre de până acum în capitala Suediei.
Ca de obicei, am marcat cu verde locurile pe care le-am adăuga fără să stăm pe gânduri în agenda primei vizite.
Unde stai? Hoteluri in Stockholm.
Oferta de hoteluri de top pentru Stockholm este sub media capitalelor europene pe care le-am vizitat până acum. Însă există câteva adrese emblematice.
The Grand Hôtel (5*)
Toate capitalele scandinave au un hotel de referință “Grand Hotel”. Cel din Stockholm are o poziție excelentă pe malul apei și este unul dintre cele mai vechi hoteluri din lume. A fost deschis în 1874 lângă Muzeul Național, vizavi de Palatul Regal și Gamla Stan(Centrul Vechi). Din 1901 este gazda laureaților Premiului Nobel în fiecare an, adresa preferată a multor celebrități și singurul hotel din Suedia al rețelei “Leading Hotels of the World”. O oprire aici este o variantă de a te apropia de istoria locului, presărată cu răsfăț clasic de 5 stele, un spa de aproape 1500mp și servicii excelente în stilul LHW.Bonus: Aici se află două dintre cele mai bune restaurante din oraș, Matbaren și Rutabaga. Iar hotelul a servit drept inspirație pentru construcția filmului “The Grand Budapest Hotel”.
Lydmar Hotel (5*)
Lăsând de-o parte fragmentul de istorie pe care îl reprezintă Grand Hotel, Lydmar este cea mai bună variantă de stat în Stockholm, după criteriile noastre. Este aliniat direcțiilor de design și modernitate ale orașului și oferă, de asemenea, o poziție foarte bună pe malul apei.Este la doi pași de Palatul Regal, Muzeul Național și Grand Hotel . Și 10 min de mers pe jos de Centrul Vechi, Gamla Stan.
Interioarele Lydmar sunt captivante, într-un mix eclectic dominat de componenta scandinavă, detaliat cu artă contemporană. Mențiune specială pentru micul dejun și atmosfera generală plină de energie. Imaginează-ți petreceri de weekend cu dj și alte contexte de socializare (șampanie inclusă) pană după miezul nopții. Face parte din rețeaua SLH.
Ett Hem (At home)
Este o casă de la început de sec 20, cu doar 12 camere, transformată în “your home away from home”. Apare frecvent în topul celor mai bune hoteluri din lume de la Conde Nast și este un mod prietenos, autentic, de a intra în atmosfera orașului. Interioarele de la Ett Hem sunt opera lui Ilse Crawford, unul dintre cei mai buni designeri de interior din lume. Ett Hem este și cel mai scump hotel din Stokholm.
Din perspectiva unei prime vizite, Grand Hotel sau Lydmar au o poziție mai bună pentru explorat orașul.
Unde mănânci? Restaurante in Stockholm.
Gastronomia orașului este dinamică, provocatoare, inovatoare în abordări diferite.
Restaurante cu stele Michelin, restaurante incluse în World’s 50 Best Restaurants, fine dining în cea mai clasică formă, superstars chefs care experimentează ingrediente și tehnici în medii relaxate, prietenoase.
Gastrologik (2*)
Un tribut adus originii și purității, Gastrologik este una dintre experiențele noastre culinare memorabile din toate timpurile. Este locul în care primul ministru al Suediei a invitat-o la cină pe Hillary Clinton în timpul vizitei sale în Stockholm.
Farfuriile compuse de duo-ul Anton Bjuhr și Jacob Holmström conțin toată esența Noii Bucătarii Nordice. Produse locale, plante sălbatice, pește fermentat, cea mai bună calitate și respect pentru fiecare ingredient în parte. De la stadiul de sămânță și până la modalitatea de a le găti. Totul motivat de sustenabilitate și maximizarea aromelor, gusturilor.
Frantzén (3*)
Dacă ar fi să întrebi orice pasionat de gastronomie de oriunde în lume despre agenda sa în Stockholm, inevitabil prima mențiune va fi Frantzén. Este cea mai extravagantă și probabil cea mai costisitoare experiență culinară de încercat în Stockholm. Singura cu 3 stele Michelin din Suedia.
În urmă cu 2 ani, Frantzén închidea ușile spațiului îngust pe care îl ocupa în Centrul Vechi al orașului, pentru a face loc unui nou concept. Mai îndrăzneț, mai extravagant, mai elegant. Informațiile din piață susțin că 10mil USD se află în spatele noului scenariu Frantzén, dispus de 3 etaje în 500 mp, dar care găzduiește exact același număr de oaspeți ca și înainte: 23. Experiența, bineînțeles, nu este doar despre mâncare senzațională, ci despre un cumul de factori și elemente care îi vor asigura un loc aparte în memoria ta. Și crede-ne pe cuvânt, va fi foarte greu de uitat. Frantzén este unul dintre restaurantele care redefinește tot ce înseamnă fine dining. Dezvoltăm subiectul în curând, într-un articol separat.
Ekstedt (1*)
Un restaurant construit în jurul tehnicii antice de a găti la flacără deschisă. Pornește de la ideea evoluției omenirii odată cu descoperirea focului și își propune să readucă în prim plan arome uitate.
Poate părea simplist la prima vedere, dar crede-ne că e nevoie de multă pricepere pentru a stăpâni focul și a obține arome și texturi impresionante utilizând o singură tehnică de gătit. O masă aici va fi îmbrăcată în fum, zgomot, scaune din piele, detalii din bronz, emoție, gusturi noi și vechi.
Matbaren (1*)
Mathias Dahlgren este unul din cei mai importanți chefs din Peninsula Scandinavă.
Este singurul suedez care a câștigat trofeul Bocuse D’Or (1997) și a fost desemnat chef-ul anului în Suedia de 4 ori. Este în același timp unul din cei 12 chefi care au semnat manifesto-ul care a pus bazele Noii Bucătarii Nordice în 2004.
Matbaren este viziunea lui Mathias asupra unui bistro gourmet modern, la intersecția dintre local și global. Are 1 stea Michelin din 2009 și este considerat în continuare una din cele mai bune adrese culinare din Stockholm.
Este locul în care noi ne întoarcem cu fiecare vizită în oraș. Atmosfera, interiorul creionat de aceeași Ilse Crawford, calitatea ingredientelor și abordarea culinară a lui Mathias ne aduc satisfacție de fiecare dată.Poți sta la masă sau la bar. Rezervările se fac doar pentru locurile la masă, până în ora 9.
Rutabaga
Până de curând, Mathias Dahlgren a păstorit un al doilea concept recompensat cu 2 stele Michelin-Matsalen. Un restaurant fine dining poziționat de asemea în Grand Hotel, pe care a decis să îl închidă pentru a face loc unei noi perspective, materializată astăzi sub forma Rutabaga.
Rutabaga lasă deoparte, într-un mod relaxat, manifestul despre care vorbeam mai devreme. Și construiește o poveste ovo-lacto-vegetariană în jurului expresiei gastronomiei viitorului în viziunea lui Mathias. Farfurii vegetariene creative și sustenabile, multe dintre ele de împărțit, formate în jurul unor valori ecologice. Unele dintre ele reușesc să pună accent pe ceea ce înseamnă local, altele nu. Influențele sunt de pe tot globul.
Oaxen Krog (2*) / Oaxen Slip
Krog-2 stele Michelin, “Nordic Cooking at its best”. Alături, varianta relaxată, casual, Slip-“the bistro next door”. Ambele concepte creionate de Magnus Ek.
Krog – viziunea culinară ce vorbește despre ingrediente locale, sezonalitate, tradiție, agricultură sustenabilă, arome unice și bineînțeles, calitate. Așteptată-te la elemente fermentate, multe ingrediente din apă, inclusiv mahogany clams de 200 de ani, ierburi și vinuri europene de la mici producători.
Slip – abordarea ideilor într-o versiune prietenoasă, deloc complicată și cu un raport satisactie/preț ce încurajează clar vizite multiple.
Volt
Un alt loc relaxat ce vorbește despre tradiție prin filtrul modernității, departe de ingrediente produse industrial. Arome distincte obținute din ceea ce ou de oferit împrejurimile.
EXTRA : Tururi culinare
Rezervă-ți un tur culinar tradițional, va fi o experiență aparte. Totul începe în vechea piață, cu brânzeturi și cărnuri de ren sau elan maturate și continuă cu localuri ascunse unde vei experimenta diverse preparate specifice. Totul ghidat și explicat de un localnic. Noi am încercat, ca de obicei, varianta viator.com. O găsești aici.
Activități. MUZEE ATIPICE & altele
Chiar dacă nu ești un mare fan al muzeelor, îți vor plăcea cele din Stockholm. Pentru că sunt atipice, interactive și distractive.
Vasa Museum
Singura navă din secolul 17 conservată din lume. O adevărată operă de artă, un muzeu unic.
Skansen Open-Air Museum
Cel mai vechi muzeu în aer liber din lume. Peste 150 de locuințe și ferme, animale reprezentative ale țării și tradiții vechi formează o adevărată “miniatură” a întregii țări. Din perspectivă noastră: Must-See.
Fotografiska
Unul dintre cele mai importante locuri de întâlnire din lume pentru fotografia contemporană. Dacă ajungi aici, poți încerca cu încredere și restaurantul “Fotografiskas Reaurang”, una dintre cele mai bune opțiuni vegetariene din oraș, în parteneriat cu faimoasele grădini biodinamice Rosendals.
ABBA The Museum
Instrumente, costume de scenă, fotografii și galerii de premii sunt animate de experiențe interactive la muzeul Abba. Pentru nostalgici și nu numai.
Archipelago Cruise
Nu poți părăsi orașul fără să îi explorezi arhipelagul idilic. Există multe variante de a face acest lucru, în formate diferite, în funcție de timp, buget și forma fizică. Inclusiv Viator are câteva opțiuni interesante.
Am ajuns la finalul ghidului nostru. Dacă ai întrebări, știi unde ne găsești.
Lasă un răspuns