Poziționată între Rusia și Turcia, de cealaltă parte a Mării Negre, Georgia s-a conturat în ultimii ani drept una dintre destinațiile gastronomice din noul val.
Am petrecut și noi o săptămână printre frumusețile ei sălbatice, exprimentând mâncăruri și vinuri într-un grup organizat, al cărui obiectiv era exact acela. De a ne arăta motivele pentru care lumea întreagă își îndreaptă tot mai mult privirea înspre “comoara din munții Caucaz”.
Am descoperit Tbilisi și regiuni viticole, am mâncat în sate, în casele oamenilor, sau în cele mai apreciate restaurante de către ghidul Gault&Millau, singurul ghid internațional prezent pe piața locală. Pentru călători experimentați, deja mult prea obișnuiți cu tradiționalele destinații gastronomice, Georgia este o binevenită sursă proaspătă de arome și informații.
Pentru noi, venind dintr-o țară în care comunismul a impactat puternic gusturile și tradițiile culinare locale, perspectiva a fost diferită. Pe de-o parte am fost impresionați să descoperim o cultură gastronomică atât de vibrantă și un respect atât de mare față de produs într-o țară parte a vechiului bloc sovietic. Pe de altă parte tot contextul ne-a împins să facem constant comparații cu ceea se întâmplă în România.
Bucătăria Georgiei este expresia generozității solului și a disponibilității oamenilor de a se bucura de daruri. Georgia este una dintre cele mai vechi regiuni agricole ale lumii. Chiar și sovieticii au decis să o păstreze drept sursă agricolă odată cu integrarea în URSS. Oamenii de aici, indiferent unde te afli pe hartă, sunt extrem de preocupați de calitatea ingredientelor, tradiții, rolul de gazdă și mese extinse compuse din multe feluri de împărțit între prieteni și famílie.
Gastronomia este diversă, include multe ierburi aromatice și mirodenii, adaptandu-se fiecărui climat în parte. De la est la vest și de la nord la sud, vei simți în farfurie relieful și temperatura specifică fiecărei zone. Însă un lucru este clar, totul este gustos și aromele sunt intense.
Și acum să trecem la sfaturi concrete.
Pe cât este de interesantă, Georgia este în egală măsură accesibilă. Indiferent de unde vii, nu ai nevoie de viză să intri în țară, prețurile sunt mici și oamenii de aici se mândresc că a lor țară a fost inclusă între cele mai sigure din lume. Se pare că sunt atât de prinși în această poveste, încât de cele mai multe ori nici măcar nu își încuie mașinile.
Pentru o prima vizită, variantele cele mai la-ndemână de explorat sunt Tbilisi, capitala, și zonele viticole.
Prima oprire. Tbilisi
Unde stai?În mod surprinzător, Tbilisi are câteva hoteluri dintre acelea de care ne-am dori și noi în București. Două dintre ele: “Stamba” și “Rooms”, proprietăți surori parte din rețeaua Design Hotels. Sunt practic două hoteluri în aceeași clădire, cu intrări diferite, Stamba fiind variantă mai “luxury”. Noi am stat la Rooms, care arată foarte inspirational, după cum se observă în pozele de mai jos.
Ambele au o poziție bună față de obiective importante și zone de străbătut la pas, cât și un interes special pentru gastronomie. Restaurantele grupului au avut chiar un contract de consultanță cu Eneko Atxa de la Azurmendi din Țara Bascilor, unul dintre restaurantele noastre preferate, locul 38 în topul W50Best. Da, și pe noi ne-a surprins la fel de mult.
Unde mănânci? În ceea ce privește mâncarea și vinurile în Tbilisi sunt două nume mari de urmat. Primul este John Wurdeman, una dintre gazdele noastre în turul culinar al Georgiei. Originar din Santa Fe, New Mexico, John este privirea din exterior de care a avut nevoie această țară.
Fiind la Moscova în perioada studenției, John, un artist până la ultima celulă, s-a îndrăgostit iremediabil de cultura muzicală a “vecinilor” și a decis să rămână. A descoperit apoi vinurile și mâncărurile autentice ale locului. Pas cu pas a hotărât că trebuie să facă mai mult decât să le savureze, trebuie să le producă și să le dezvăluie lumii. Astfel el este primul care a adus vinurile naturale ale Georgiei în restaurante celebre ale globului, printre care Noma, Lyle’s și Ottolenghi.
În plus, are o acoladă de restaurante care aduc la masă preparate tradiționale pe care oamenii le mănâncă în mod obișnuit în familie, dar pe care niciun alt restaurant nu îndrăznește să le le includă în meniu. Două dintre ele: Azarphesha și Poliphonia. Așteaptă-te la o listă de băuturi care să completeze și complimenteze perfect mâncarea.
Al doilea nume de urmat în Tbilisi este Tekuna Gachechiladze, Chef of the Year Gault&Millau 2018. Tekuna și-a petrecut anii tinereții construind un profil global, ca apoi pașii să îi urmeze inima înapoi acasă. A studiat psihologia în Germania, apoi a terminat Academia Culinară la New York. A continuat să trăiască și să lucreze în orașul care nu doarme niciodată. Până ce a simțit că este momentul să se întoarcă. Acum este unul dintre pionii principali ai faimei culinare globale pe care Georgia o acumulează treptat.
Cafe Littera, restaurantul Tekunei recompensat cu 14.5 stele în ghid, este poziționat într-o clădire impresionantă, vechea Casă a Scriitorilor. Abordarea culinară de aici este fină și reprezentativă pentru Noua Bucătărie Georgiană. Sub aceeași baghetă creativă a Tekunei, într-o versiune mai tradițională, îți recomandăm și Culinarium Khasheria.
Și nu în ultimul rând, vizitează piețe, cumpără fără rețineri ulei de floarea soarelui presat la rece de la localnici și Jonjoli – o plantă indigenă murată.
De neratat la prima vizită în Tbilisi:
Khinkali – preparatul național al Georgiei, o gălușcă umplută cu carne tocată și mirodenii.
Khachapuri – aluat cu brânză abordat în diferite forme și stiluri de-a lungul diferitelor regiuni ale țării. Cunoscut și sub numele de “Pizza Georgiană”.
Suveniruri Culinare. În măsura în care îți permite bagajul, îți recomandăm să te întorci acasă cu câteva exemplare din:
Green Ajika sau Red Ajika (noi preferăm verde) – un sos ce reunește un amestec intens de ierburi, mirodenii și ardei iute care te va convinge rapid că merită integrat în multe dintre preparatele tale.
Churchkhela – desert fără zahăr, obținut prin scufundarea unui șirag de alune și nuci în mixtură fierbinte din suc de struguri, lăsat apoi la uscat. Rezultatul se prezintă în forme mai greu de procesat la prima vedere, dar este foarte gustos. Cea mai bună sursă în Tbilisi: magazinul Badagi. Dacă ajungi aici în viitorul apropiat, să te gândești și la noi cu 3-4 șiraguri, rugăm frumos.
Povestirile noastre despre Georgia continuă. Am adunat informații despre vinuri și zonele viticole ale țării într-un articol separat aici.
Lasă un răspuns