Uitându-ne în spate, la experiențele culinare ale ultimului an, cuvântul care le descrie cel mai bine este: “intens”. S-au adunat 31 de stele Michelin în aceste 12 luni, 6 restaurante cu 3 stele Michelin, 5 dintre primele 20 de restaurante considerate a fi cele mai bune din lume în acest moment și multe altele cu istorie locală, chefi celebri și fel de fel de preparate tradiționale, reinterpretate sau “total din viitor”.
Am făcut un top cu preparatele noastre preferate. A fost greu să departajam și să compunem o lista cu doar 10 feluri care ne-au rămas cel mai bine imprimate pe palat și în memorie. Am renunțat din start la desert, am tot organizat și reorganizat topul, iar mai jos este varianta finală.
10. Squid salad with sea asparagus, onions, redcurrants and wakame powder
Restaurant – LE CHATEAUBRIAND
Chef: Inaki Aizpitarte
Localizare: Paris (Franța)
Descriere: Meniul de la Le Chateaubriand este creativ, surprinzător și altul în fiecare zi. Dar unul dintre preparatele care revine constant în meniu este această salată excelentă de calamar cu sparanghel de apă și pudră de wakame, unul dintre “preparatele semnătură” ale lui Inaki, pe care am reușit să îl experimentăm și noi.
9. Char cooked în beeswax with yellow carrot, pollen and sour cream
Restaurant – STEIRERECK – 2*
Chef: Heinz Reitbauer
Localizare: Viena (Austria)
Descriere: Char-ul (pește de apă de munte) a fost gătit pe masă, chiar în fața noastră. A venit crud, așezat pe un suport din silicon, inrămat. Peste formă a fost turnată ceară fierbinte pană ce rama a fost complet acoperită, și odată cu ea, peștele. Iar în cele 15 minute ce au urmat, preparatul s-a gătit sub ochii noștri. Metoda de preparare, pe langă doza de spectaculos pentru vizitatorii restaurantului, oferă peștelui un gust interesant, dulceag și aromat.
8. Grilled Iberic Presa with Pepper Seeds
Restaurant- AKELARRE – 3*
Chef: Pedro Subijana
Localizare: San Sebastian (Spania)
Descriere: Este vorba despre cea mai bună zonă de mușchiuleț, de la cel mai bun porc iberic, același din care se face jamonul Belotta. Este un preparat cu adevărat special prin simplitatea tehnicii de gătit și calitatea excepțională a ingredientelor.
7. Beetroot tartare with horseradish cream
Restaurant – L’ARPEGE -3*
Chef: Alain Passard
Localizare: Paris (Franța)
Descriere: Ceea ce resuseste Alain Passard să obțină din preparate compuse exclusiv din vegetale este de-a dreptul senzațional. La nivel de creativitate, asocieri de ingrediente, texturi și cel mai important, la nivel de gust. Iar tartarul de sfeclă cu spumă de hrean este încă un argument pentru care înțelegem de ce Alain Passard este considerat un geniu culinar.
6. The Red EGG
Restaurant – ARZAK-3*
Chef: Juan Mari Arzak / Elena Arzak
Localizare: San Sebastian (Spania)
Descriere: Oul și-a câștigat un loc binemeritat între specialitățile de la Arzak. Cea mai recentă interpretare este “The red egg – oul rosu”, ou gătit la 65 de grade Celsius cu ardei roșu, fermenți din cereale și porc crocant.
5. FOIE GRAS
Restaurant – L’ATELIER DE JOEL ROBUCHON-2*
Chef: Joel Robuchon
Localizare: Paris (Franța)
Descriere: La atelierul lui Joel Robuchon din Sain-Germain, fiecare fel de mâncare are un ingredient dominant care îi poartă numele. Iar preparatul “Foie Gras” este gătit împreună cu măr verde și hibiscus, rezultând fiind de departe ce mai bună variantă de foie gras pe care am mâncat-o până acum. Și am experimentat multe versiuni de-a lungul timpului 🙂
4. Egg cooked inside out and truffled
Restaurant – AZURMENDI-3*
Chef: Eneko Atxa
Localizare: Larrabetzu (Spania)
Descriere: Unul dintre preparatele semnătura ale chef-ul Eneko Atxa, impresionant la nivel de tehnică de preparare și, bineînțeles, la nivel de gust. Este vorba despre un gălbenus de ou, gătit din interior spre exterior. Este extrasă o cantitate mică din conținut, cu o seringă, după care este injectată o trufă fierbinte care coace gălbenusul din interior. Rezultatul: un preparat fin cu gust intens.
3. Bovis maxima: Vive la France!
Restaurant – MUGARITZ-2*
Chef: Andoni Aduriz
Localizare: Errenteria (Spania)
Descriere:Un preparat compus din arome clasice din gastronomia frantuzească: unt, măduvă, tarhon și sos demi-glace, cu textură total neașteptată și într-o formă de asemenea, total neobișnuită. Bovis maxima: Vive la France! vine sub forma unui sandviș crocant, într-un un ambalaj din carton gros.
2. Foie gras, eel and caramelised green apple mille-feuille
Restaurant – MARTIN BERASATEGUI -3*
Chef: Martin Berasategui
Localizare: Lasarte-Oria (Spania)
Descriere: Preparatul din 1995 al lui Martin Berasategui este și cel mai vechi preparat pe care încă îl are inclus în meniul de degustare al restaurantului lui cu 3 stele Michelin din Lasarte. Este un mille-feuille cu țipar afumat, foie gras, spring onions și măr verde. O explozie de arome, gusturi și texturi. Totul se dezvăluie literalmente în straturi: întâi țiparul delicat, apoi foie gras și la final mărul verde caramelizat, puțin crocant.
1. Roasted lobster ouț of the shell on herb and olive oil chives
Restaurant – AZURMENDI -3*
Chef: Eneko Atxa
Locație: Larrabetzu (Spania)
Descriere: O bază de homar fiert, icre de homar, ulei de măsline și o emulsie de arpagic dulce, completată de un cornetto subțire din plante umplut cu tartar proaspăt de homar. Un preparat cu multe arome combinate inteligent pentru a obține un gust echilibrat.
Singurul restaurant care are 2 preparate în topul nostru este Azurmendi din Larrabetzu (Spania), locul 19 în 2015 în Top 50 cele mai bune restaurante din lume. Pentru noi, Azurmendi este cel mai bun restaurant la care am mâncat până acum și prima noastră recomandare dacă ajungeți aproape de Bilbao.
Lasă un răspuns