S-a deschis Anika, unul dintre cele mai așteptate restaurante ale începutului de an. Este rezultatul colaborării dintre chef Alexandru Dumitru și somelierul Andrei Popa, care va fi și managerul noului restaurant. Cei doi au lucrat împreună la ATRA, în perioada în care Alex s-a ocupat de direcția culinară.
Ne bucurăm să vedem un alt reprezentant de seamă al noii generații de chefs din România care reușește să își construiască propiul proiect. Este încă o confirmare a dezvoltării sănătoase a gastronomiei locale.
Restaurant Anika, Pictor Tonitza 10
Anika se află pe Pictor Tonitza la nr. 10, lângă Abel Wine Bar și vizavi de vechea locație a The Artist, într-o clădire de la începutul sec. 20. Cu o capacitate de 20-24 de locuri, restaurantul are dimensiunea perfectă pentru a putea oferi experiențe gastronomice fără compromisuri. Și fără prea multe presiuni financiare.
Interiorul este conturat după inspirația și dorința proprietarilor, fără intervenția unui arhitect sau designer. Așa că multe dintre elemente sunt modelate chiar de ei. Pe alocuri a ajutat și Leontin, prietenul și colaboratorul lui Alex încă din perioadă ATRA, specialist în ingrediente sălbatice și împletit nuiele. Rezultatul este foarte personal, o atmosferă prietenoasă, relaxată, într-un mix de lut, cărămidă dezvelită și accente rustice precum barul din butuci de lemn sau abajururile împletite.
Numele restaurantului are și el o notă personală. Anika este numele străbunicii lui Alex, de origine rusă, dintre rețetele căreia își va inspira pe parcurs anumite preparate.
Câteva cuvinte despre cei doi parteneri și meniul de start.
Chef Alexandru Dumitru
Pe Alex îl cunoaștem deja de câțiva ani. Avem o istorie împreună :). Am fost implicați inițial în proiectul Bistro Ateneu, restaurantul care anul trecut i-a adus titlul de Chef of the Year Gault & Millau, după mai puțin de 1 an de activitate.
Înainte de Bistro Ateneu, Alex a fost doi ani la ATRA, perioadă în care a dezvoltat o pasiune pentru ingrediente sălbatice și a început să construiască relații cu mici producători locali. Aici l-a cunoscut și pe Andrei Popa, managerul pensiunii în acel moment.
Însă începuturile activității sale culinare sunt legate de Auberge de Soleil (1*) din Napa Valley, California, restaurantul Les Solistes din Berlin, păstorit de Pierre Gagnaire, la care se adaugă perioadă de studii la HRC Culinary Academy în Sofia.
Toate aceste experiențe l-au pregătit pentru pasul cel mare de acum, deschiderea propriului restaurant.
Andrei Popa, Somelier & Restaurant Manager
Pe Andrei l-am cunoscut la ATRA. Este un antreprenor cu experiență în Horeca, devenit (și) somelier din pasiune. Din punctul nostru de vedere este genul de om pe care orice chef sau restaurant și l-ar dori în echipă.
În timp ce Alex este partea creativă, Andrei aduce în echipă raționalul și experiența de management. Se completează perfect. Vedem cum vor trece testul timpului.
Direcția culinară. Ce mâncăm la Anika?
Meniul de start de la Anika păstrează direcția construită de Alex în ultimii ani la Atra și Bistro Ateneu. Preparate (aparent) simple, combinații creative de ingrediente locale, de sezon, gusturi și arome curate, intense. Totul inspirat din bucătăria românească și experiențele lui Alex.
Un meniu scurt, 1 pagină, din care oaspeții pot alege combinații de 4, 7 sau 11 feluri de mâncare. Pentru toate cele 3 variante există și opțiunea de wine pairing, cu vinuri selectate de Andrei.
Câteva preparate din meniul de start, să-ți faci o idee despre ce are Anika de oferit:
Mămăliga ciobanului, texturi de mălai, burduf de munte, slănină
Urzici zdrobite, hrean, usturoi verde, smantană de Ibănesti
Porc de pădure, terină de mistreț din Harghita, mere de Voinesti, boabe de muștar, frunze de leuștean murat
Grădina bucătarului, legumele anotimpului în armonie.
Peștele zilei, cremă de păstârnac, frunze de viță, icre de știucă, mărar, sos de vin riesling
Vită jeruită și dichisită – vită friptă pe grătar, coadă de vită gătită lent, sfeclă roșie, coacăze
Ce așteptări avem de la Anika?
Avem așteptări mari, desigur :). Fiind un proiect personal, vrem să vedem în primul rând mai multă căldură și emoție, nu doar mâncare bună. Atât în farfurie / pahar cât și la nivel de atmosferă. Acest lucru a lipsit la Bistro Ateneu.
Din punct de vedere culinar, ne dorim profunzime, poveste, implicare. Poate o atenție mai mare pentru ingredientele românești de excepție (care trebuie găsite) și explorarea rețetelor și tehnicilor de gătit mai vechi. Alex va decide cum vrea să ducă această poveste mai departe.
Lasă un răspuns