Octopus este una dintre cele mai recente apariții pe zona de fine dining din București. Și singurul restaurant de acest tip cu specific mediteranean. Pe scurt: multe preparate pe bază de pește și fructe de mare și un meniu semnat de doi chefi cunoscuți din România – Nico Lontras și Johnny Șușală. În plus, am înțeles că propietarii se ocupă de peste 20 de ani de domeniul piscicol – import, procesare și distribuție de pește și fructe de mare. Acest lucru ar trebui să fie o garanție pentru calitatea ingredientelor.
Având toate aceste informații, am mers să încercăm meniul de la Octopus.Locație
Restaurantul este poziționat pe strada I.L. Caragiale, într-o casă cu istorie, foarte aproape de intersecția cu Rosetti (aici a locuit pentru o perioadă scurtă scriitorul I.L. Caragiale).
Restaurantul este organizat pe două nivele, la parter păstrând încă o zonă pentru fumători, cu doar câteva mese. Deși destul de încăpător, pare că restaurantul nu are momentan mulți clienți. Noi l-am găsit gol, la ora prânzului într-o zi de weekend.
Meniu
Meniul este dominat de preparate din pește și fructe de mare. Dar există și alternative. Prea multe, din punctul nostru de vedere. Ținând cont de profilul restaurantului și al proprietarilor, credem că preparatele pe bază de pește ar trebui să fie prima opțiune pentru cei care ajung aici. Ce am încercat noi:
Tartar de ton
tartar de ton și piure de avocadoFoie gras
foie gras, sos miso, mango și muguri de ghimbir File de ton roșu
file de ton roșu, edamame, ghimbir murat, wakame și sos asiatic Acesta este și preparatul care ne-a plăcut cel mai mult.
Pulpă de rață
Pulpă de rață confiata, piure cu coriandru, legume baby, emulsie de portocală și sos de rațăMeniul include și 5 variante de desert. Noi am încercat:
Trio de ciocolată
ciocolată albă, ciocolată neagră, ciocolată cu lapteViscri
cremă de fistic, foiță de aur, macaron, bomboane cu trufe și migdale, pământ de ciocolată, fructe de pădure. Viscri se dorește a fi un desert descompus. Mai exact “cheesecake descompus” spune staff-ul care îl recomandă. Nu prea vedem legătura, iar rezultatul este o aglomerare de ingrediente și per total un desert destul de greu. Poate că deserturile de la Joseph Hadad ar reprezenta un punct de inspirație pentru regândirea acestui preparat.
Lista de vinuri actuală nu iese în evidență. Dar această zonă este posibil să se îmbunătățească în viitorul apropiat. Ținând cont de specific, ne-ar plăcea să vedem o selecție mai bună de vinuri albe și mai multe opțiuni pentru vinurile la pahar.
Servire
Zona de servire arată clar că restaurantul este la început de drum. Personalul este prietenos, dar acest lucru nu este de ajuns într-un loc cu pretenții cum este Octopus.
Din categoria lucrurilor de bază, personalul trebuie să aibă informații despre preparate și calitatea ingredientelor. Mai ales într-un loc în care sunt multe preparate pe bază de pește, iar prospețimea ingredientelor este esențială.
Octopus este așadar o apariție curajoasă pe zona de fine dining din București.
Credem că meniul este prea stufos pentru un astfel de specific, mai ales că în această fază nu are prea mulți clienți. Nouă ne este greu să alegem să mâncăm preparate din pește într-un restaurant gol, chiar dacă meniul este semnat de chefi cunoscuți și proprietarii activează în domeniul piscicol.
Din punctul nostru de vedere, Octopus are nevoie în primul rând de o strategie bună de promovare care să ridice traficul. Celelalte lucruri pot fi ajustate pe parcurs.
Ce mai trebuie să știi:
• O masă completă la Octopus pentru 2 persoane te costă în jur de 400-500 de lei
• Restaurantul nu are site, poți află detalii despre meniu pe pagina de facebook aici
Bogdan says
‘locatie’ nu inseamna ceea ce credeti voi ca inseamna
Robert Marinescu Mincu says
Lontras si Susala nu mai lucreaza de cateva luni la aceasta parodie penibila de restaurant! Astia schimba bucatarii cum schimbam noi sosetele asa ca e o loterie ce primesti sa mananci! Spatiu inghesuit, o parodie de terasa, mananci sub geam inghesuit ca in RATB! Un restaurant de kko, probabil in faliment!