Le Cinq este cel mai nou restaurant cu 3 stele Michelin din Paris. A primit cea de-a treia stea chiar la începutul lui 2016.
Le Cinq se află de anul trecut pe lista noastră scurtă de „priorități” pentru Paris, încă de când își purta cu mândrie cele 2 stele și se străduia să o recupereze pe cea de-a treia, pierdută în 2007. Asta pentru că mai multe site-uri de specialitate pe care le urmărim îl considerau de atunci a fi cel mai bun restaurant haute cuisine din Paris. Inclusiv parisbymouth.com, pe care îl găsim a fi una din cele mai relevante surse de informație pentru zona de restaurante a orașului în cauză.
Așa că prânzul la Le Cinq a fost a doua rezervare pe care am făcut-o pentru vacanța de primăvară din Paris, imediat după Pierre Gagnaire, despre care am povestit deja aici.
Locație
Le Cinq se află la parterul hotelului Georges V – Four Seasons, unul din cele mai prestigioase hoteluri din Paris. Și unul din cele mai luxoase din lume. Iar restaurantul nu este cu nimic mai prejos. Respectiv, ai cam aceeași senzație ca atunci când pășești în apartamentele lui Napoleon al 3-lea de la Louvre. Tradusă într-o încăpere baroc, cu mult aur și piese de mobilier Ludovic la XIV-lea și Ludovic la XVI-lea.
Trebuie să recunoaștem că pe lângă fascinația pe care o aduc, interiorul și întreaga atmosferă pot fi puțin intimidante. Mai ales în contextul unui prânz în timpul săptămânii, când 80% dintre vizitatori sunt acolo la discuții de business, la 4 ace, fără să se bucure în vreun fel special de masa în cauză. Nicidecum gurmanzi, veniți pentru o experiență culinară de top.
Jumătate din Amuse Bouche a fost încântat să se ciocnească pe holuri de Thierry Henry. Pentru cealaltă jumătate Amuse Bouche, în continuare nu este foarte clar cine este Thierry Henry 🙂
Meniu
Înainte de a ajunge la Le Cinq, nu știam prea multe despre chef Christian Le Squer. Citisem doar că a venit de la Ledoyen (3*) cu obiectiv precis de a obține cea de-a treia stea Michelin. Lucru care s-a și întâmplat în doar 1 an. După meniul de prânz pe care l-am experimentat aici, putem spune cu încredere că Le Squer a devenit unul din preferații noștri și la următoarea vizită în Paris ne întoarcem sigur la Le Cinq.
Ca regulă generală, când mergem pentru prima dată într-un restaurant nou alegem meniul de degustare. Lucru care s-a întâmplat și la Le Cinq.
Pentru prânz, aici ai 2 variante de meniu de degustare– scurt, de 4 feluri, sau extins, de 6 feluri. Pentru cei care ajung aici la cină, meniul extins include 9 preparate.
Pentru zona de vin, citisem multe laude aduse wine pairingului de aici, considerat a fi una dintre cele mai reușite asocieri din Paris. Mai ales că Le Cinq îl are în echipă pe unul din cei mai buni somelieri din Europa, Eric Beaumard. Așa că am băut 6 pahare de vin la prânz, câte unul pentru fiecare preparat din meniu.
Ce am mâncat la Le Cinq:
Mises en bouche
În general nu insistăm pe zona de amuse bouche în articole noastre. Dar Le Cinq merită o mențiune specială, pentru că aici am experimentat probabil cele mai bune mises en bouche-uri la un restaurant cu stele Michelin. Respectiv, exact genul acela de intro care îți atenționează întreg palatul că urmează o masă cu adevărat specială. O bulă perfectă care elibera într-o explozie placută un cocktail de Campari, portocală și ghimbir, Foie gras cu jeleu de fructul pasiunii și Cremă de trufe neagre așezată pe hârtie din aur comestibil.
Tot în categoria mises en bouche am avut parte de legume de sezon, cu un twist: boabe de mazăre servite cu cremă de lămâie, coacăze roșii și mentă.
1. Chaud-froid : cauliflower/seaurchins in its shell
Arici de mare cremos în cochilie, cu jeleu de conopidă și mici bucăți de conopidă, totul acoperit cu spumă de apă de mare. Unul din preparatele preferate din meniu.
Am mâncat un preparat similat anul trecut, la Martin Berasategui, care ne-a plăcut, dar acesta a fost deja la un alt nivel.
Wine pairing: L’Insolite 2013 Saumur, Thierry Germain
2. Gratinated onions contemporary «parisian style»
Este practic o supă de ceapă incredibil reinventată. Am înțeles că aceste este unul din preparatele clasice ale chef-ului Christian Le Squer. Cel mai bun preaparat din meniu și cel mai bun preparat pe care l-am mâncat anul acesta.
Supa de ceapă era prinsă în bule din foi de ceapă, completate perfect de trufe negre, cimbru și parmezan crocant.
Wine pairing: Madeira 1985, Verdelho d’Oliveiras. O combinație perfectă.
3. Red mullet fillet, shredded raw fennel liver in a Chinon wine sauce
Un alt preparat memorabil cu un wine pairing curajos (vin roșu).
Wine pairing: Chateauneuf du Pape 2012, Domaine de Vieux Donjon
4. Lamb semolin ascented with lemon / olive the fillet and the spicy sausage, harissa flavour
Wine pairing: Château Rauzan-Segla 2007, Margaux
5. Banana transparence passion fruit, coffee foam
Wine pairing: Tokaji Disznoko 2011, Kapi Vignard
6. Cranberries cooked in their juice, tangerine marmelade, pistachio ice cream
Un desert ușor a cărui amintire te însoțește mult timp după ce l-ai gustat. Farfuria pare creată special pentru acest desert. În realitate sunt urme de sirop de fistic și merișoare.
Wine pairing: Chartreuse V.E.P. Vert, 2015
Servire și atmosferă
Servirea este formală. Este singurul loc în care ne-a fost schimbat șervetul de 3 ori pentru un meniu de 6 feluri. Totul este perfect la nivel de timing și atenție la detalii. Atmosfera este plăcută după ce treci de primele 10-15 minute. Eventual alături de un pahar de șampanie.
Le Cinq este în acest moment, pentru noi, cel mai bun restaurant la care am ajuns în Franța, urmat îndeaproape de L’Atelier de Joel Robuchon. Și este clar un loc în care vrem să ne întoarcem pentru mai mult, lucru pe care nu îl putem spune despre prea multe restaurante din Paris.
Le Cinq este singurul restaurant din Franța pe care ne permitem să îl comparăm cu cele din Țara Bascilor. Sperăm să îl vedem anul asta în Top 50 cele mai bune restaurante din lume. Și am ajuns la această concluzie după ce am experimentat meniul de prânz, nu pe cel de seară, care suntem convinși că este cu un nivel mai sus. Sperăm să avem ocazia să revenim aici cât de curând.
Ce mai trebuie să știi:
- Este bine să-ți faci rezervare cu cel puțin 1 lună înainte de vizită
- Meniul de prânz este în jur de 200 euro pers / 6 feluri. Pentru cină se ajunge la 300 euro/persoană. Fără băuturi.
Lasă un răspuns