Alcron este unul dintre cele două restaurante cu 1 stea Michelin din Praga, cu o activitate de peste 80 de ani și un lung șir de premii în portofoliu.
Se spune că încă de la începuturile restaurantului, pe buzele cehilor a apărut o zicală ce subliniază standardul de calitate pe care l-a impus: „This feels like The Alcron”. Am citit și noi povestea în cauză, am văzut că a fost mult timp locul 1 pe TripAdvisor și am decis că trebuie să îl investigăm. Și să îl comparăm cu La Degustation Boheme Bourgeoise, al doilea restaurant cu 1 stea Michelin din Praga, pe care l-am experimentat anul trecut.
Alcron ocupă un spațiu mic, semi-circular, în incinta hotelului Radisson Blu. Atmosfera este intimă, cu lumânări pe fiecare masă și pereții decorați cu picturi murale ale unor cupluri dansând. Este cel mai mic restaurant cu stele Michelin pe care l-am vizitat. Are doar 24 de locuri și asta face ca rezervarea în avans să fie esențială.
La Alcron meniul este de degustare și poate merge până la 7 feluri plus desert. Îți alegi dintr-o selecție de preparate internaționale cu mult pește și fructe de mare. Calde sau reci. Toate „opera” lui chef Roman Paulus. Noi am mers pe varianta 5 feluri cu desert inclus, plus wine pairing – un pahar de vin diferit pentru fiecare fel de mâncare.
Totul a fost impecabil prezentat și servit, cu atenție la detalii și „condimentat” cu surprize din partea casei: de la 4 feluri de unt cu pâinici de casă, la amuse bouche-uri creative și înghețată plus macarons la desert.
Preparatele au venit în asocieri de ingrediente mai mult sau mai puțin surprinzătoare, la nivel de gust sau textură. Însă am simțit calitatea acestora la fiecare înghițitură. Ne-au plăcut mult: pieptul de prepeliță cu trufe și măceșe, foie gras marinat cu Amaretto, scallops cu broccoli, quinoa și pancetta, mușchi de căprioară cu sos de dovleac și de ienupăr fructe de pădure, caracatiță gătită lent cu emulsie de chorizo, măsline negre tapenade și capere crocante. Iar la desert, tarta siciliană de lămâie cu sorbet de lămâie și cimbru.
Ne-am tot gândit dacă să adăugăm sau nu vinurile la experiența noastră Alcron. Pentru că sunt aproximativ la același preț cu al preparatelor elaborate pentru care am ajuns aici. Dar a fost o alegere excelentă. Vinurile au completat perfect fiecare fel de mâncare și chiar am simțit că aduc valoare experienței în sine, nu doar notei de plată. Iar somelierul ni s-a părut și cel mai prietenos reprezentant al staff-ului Alcron.
Servirea la Alcron este impecabilă, dar într-un stil protocolar, fără multe zâmbete. Tot staff-ul este îmbrăcat la patru ace, în costum masculin și papion. Inclusiv doamnele.
Preparatele de la Alcron sunt printre cele mai gustoase feluri de mâncare pe care le-am savurat la un restaurant cu sau fără stele Michelin. Însă strict din punct de vedere al complexității și al combinațiilor inedite de ingrediente, La Degustation reprezintă o variantă mai interesantă. În plus, staff-ul de acolo este mai prietenos și oferă explicații mai detaliate despre felurile de mâncare, conturând o experiență de fine dining cu adevărat specială. Credem că ambele restaurante cu stele Michelin din Praga reprezintă o experiență care poate și merită să fie adăugată la un city break.
O cină în 2 la Alcron cu 5 feluri și wine pairing te costă în jur de 250 de euro.
Ce mai trebuie sa stii:
- Rezervarea este obligatorie. Și îți recomandăm să o faci cu aproximativ 1 lună în avans
- Restaurantul oferă și brunch de weekend cu preparate tradiționale. Îl servesc între 12:00 la 15:30 și costă în jur de 50 de euro/ persoană cu băuturi incluse
- Poți solicita să vezi bucătăria, dacă vrei să ai parte de o experiență foarte interesantă
The Alcron | Štěpánská 40/623 | +420 222 820 410 | www.alcron.cz/en
Lasă un răspuns