Amuse Bouche

  • Evenimente
  • #ZeroWaste
  • Lifestyle
  • Eat & Travel
  • Destinație România
  • Stele Michelin
  • Dining
  • Contact

Hiša Franko. Slovenia pe harta gastronomică a lumii

03/03/2019 amusebouchero Leave a Comment

Există 3 mari argumente pentru a vizita Slovenia: peisajul plin de oportunități pentru iubitorii de natură, vinurile naturale și, bineînțeles, Hiša Franko, una dintre cele mai interesante adrese gastronomice ale globului, poziția 48 în World’s 50 Best Restaurants 2018.Hiša Franko Slovenia Amuse BoucheAstăzi povestim despre cel din urmă. Cel mai important pentru noi. Însă le implică inevitabil pe toate. Punctual și în context.

Slovenia. Tradiții vechi și noi


Slovenia nu are o tradiție în fine dining. Un lucru ușor de înțeles și simțit pentru români. Nici noi nu avem această îndeletnicire de a aprecia natural arta culinară, cum se întâmplă în Franța sau Spania. Cu toate acestea, Ana Roš și al sau restaurant Hiša Franko, au devenit pas cu pas aprigi ambasadori ai țării, conturând Slovenia drept destinație gastronomică din noul val. Așadar, deopotrivă motor al economiei țării. Hiša Franko Slovenia Chef Owner Ana Ros Alegerile Anei Roš. De la diplomație la bucătăria restaurantului Hiša Franko


Hiša Franko este creația cuplului Ana Roš &Valter Kramar. Este chiar locul în care cei doi s-au întâlnit prima dată, restaurantul fiind parte din moștenirea lui Valter. S-au îndrăgostit. Iar Ana, deși făcuse pașii necesari înspre o carieră de diplomat, a ales o schimbare bruscă de priorități. Avea în sertar o ofertă concretă de job la Brussel, însă a decis să dea o șansă vieții alături de Valter în Kobarid, orașul mic de lângă granița cu Italia.Împreună au preluat Hiša Franko, afacerea familiei, în 1999. Ana s-a ocupat de bucătărie, iar Valter de vinuri. De atunci și până astăzi.Hiša Franko Restaurant Slovenia Hiša Franko Restaurant Slovenia Ana Ros Amuse Bouche

A urmat un proces de învățare, căutare și redescoperire, alături de momente de îndoială și decizii ale inimii. Rezultatul este viziunea gastronomică actuală a Anei Roš, a cărei forță mobilizează pasionați de gastronomie din toate colțurile lumii. Ana Roš a fost desemnată “Best Female Chef 2017” de către World’s 50 Best Restaurants, iar Hiša Franko ocupă în 2018 locul 48 în același top.Hiša Franko Walter Kramar Slovenia Kobarid region Hiša Franko Slovenia Kobarid region local goatHiša Franko Slovenia Kobarid region goats small producer Hiša Franko Slovenia Kobarid region feeding goats

Și noi, printre norocoșii unei seri de august în casa Anei Roš

Ne-am numărat și noi, anul trecut, printre norocoșii unei seri în casa Anei Roš. Învăluiți în atmosfera caldă, relaxată a întregii experiențe. Preparatele Anei sunt, așa cum ne așteptam, creative și îndrăznețe. Conectate sezonului și contextului. Hiša Franko ne-a atins palatul, dar și inima, transmițându-ne o parte din lumea în care există și din pasiunea micilor producători.Hiša Franko Restaurant Slovenia atmosfera Hiša Franko Restaurant Slovenia interior

Hiša Franko vorbește într-un mod personal, unic despre ingredientele unei regiuni în care natura a fost generoasă. Despre creativitate, despre pasiune, perseverență și arome care generează amintiri. Susține tradițiile, luptă pentru ecodiversitate, pentru salvarea speciilor periclitate și a micilor producători.Hiša Franko Ana Rost Best Female Chef W50Best

Ana folosește brânză locală Tolminc pe care Valter o maturează în propria lor pivniță, rasa de capre specifică regiunii, ciuperci din pădurile locului, ierburi și flori sălbatice sau fructe și legume din propria grădină. Chiar și păstrăv marmorat, o specie din Soča Valley în pericol de extincție, pentru repopularea căruia Ana luptă din plin.Hiša Franko Restaurant Slovenia dinner Hiša Franko Restaurant Slovenia tasting menu Hiša Franko Restaurant Slovenia mushroom dish

O masă la Hiša Franko aduce un amestec de arome și texturi într-o poveste aparte. Un amestec între elementele naturale și tradițiile teritoriului pe o rază de câțiva kilometri. Hiša Franko este înconjurat de munți, ape curgătoare, păduri. Este aproape de Marea Adriatică și de o graniță aflată într-o continuă redefinre de-a lungul timpului. Am simțit toate acestea în farfurie, într-un melanj de influențe și asocieri mai mult sau mai puțin obișnuite. 
Ana nu crede în preparate semnătură, așa că întreg meniul se reorganizează de la un sezon la altul sub forme diferite, în jurul acelorași principii.Hiša Franko Restaurant Slovenia dinner tasting menu seasonalHiša Franko Restaurant Slovenia pumpkin with duckHiša Franko Restaurant Slovenia beef tongue

Am experimentat brânză locală fermentată cu cinci texturi diferite de piersică și flori de hibiscus, limbă de vită cu scoici, ardei gras și salată coaptă din iarbă grasă și iarba mielului, dovleac cu boabe de soc și rață condensată, paste umplute cu brânză de capră, porumb și vegetale în bulion cu alune de pădure. Și multe altele conturate într-un meniu de 15 preparate. Aproximativ patru ore de răsfăț culinar, anticipare și curiozitate continuă.Hiša Franko Restaurant Slovenia atmosfera cina

Vinurile lui Valter. Perechea perfectă a farfuriilor Anei


Filosofia restaurantului se răsfrânge și asupra pivniței aflată în sarcina lui Valter. Nucleul colecției sale aparține vinurilor biodinamice ale regiunii. Acele băuturi care poartă cu ele în sticlă informația contextului în care s-au format și a viziunii producătorului. 
Valter Kramar e unul dintre pionierii mișcării în Slovenia. Iar selecția lui de etichete speciale, multe dintre ele imposibil de procurat pe altă cale, completează perfect farfuriile de la Hiša Franko.Hiša Franko Restaurant Slovenia wineHiša Franko Restaurant Slovenia cellar

Experiența completă. Hiša Franko B&B, Hiša Polonka și dealurile dimprejur 


Pentru ca emoția experienței Hiša Franko să îți imbrasiseze vacanța, contextul trebuie înțeles. Un lucru valabil pentru orice destinație gastronomică “off the beaten path” care se va afla vreodată pe lista dorințelor tale. Ca să poți privi în profunzime farfuria pe care o ai în față, trebuie să înțelegi de unde a plecat totul.Hiša Franko Restaurant Slovenia foraging

Rătăcește-te pe străzile înguste ale orașului, explorează-i pădurile, cufundă-ți picioarele în râul Soča, vizitează câțiva producători de vinuri și brânzeturi. În plus, poți înnopta în camerele disponibile la Hiša Franko. Astfel îți vei asigura nu doar o cină memorabilă, ci și un mic dejun pe măsură, cu priveliștea pictată în verde a munților pe fundal. Și condimentat din plin cu bunătăți de tot felul: cărnuri maturate de tatăl Anei, brânzeturi și iaurt proaspăt, legume din grădina restaurantului, fructe de sezon, tarte și ale lucruri muncite din greu de patiseri. Hiša Franko Restaurant Slovenia Hisa Polonka Kobarid Hiša Franko Restaurant Slovenia Hisa Polonka dish Hiša Franko Slovenia Hisa Polonka Frika dish

Și neapărat, nu pleca din Kobarid fără o vizită la sora mai mică, Hiša Polonka, conceptul casual al Anei și al lui Valter din centrul orașului. Mâncarea de aici este tradițională, gustoasă, acompaniată perfect de berea artizanală Feo, produsă chiar de Valter Kramer. Mențiune specială pentru Frika, unul dintre preparatele tradiționale emblematice ale țării, și English Roastbeef, una dintre rețetele vechi de la Hiša Franko.


  • Twins Garden Moscova. La masa fraților Berezutskiy

  • Maaemo: Noua expresie a bucătăriei norvegiene

  • Evenimentele Amuse Bouche din 2018. Primele experiențe gastronomice curatoriate de…

  • Georgia. Destinație gastronomică 2.0

Eat & Travel World's 50 Best

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Protectia datelor personale

Politica de confidentialitate

Copyright © 2025 · Daily Dish Pro Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

By continuing to browse this site, you agree to our use of cookies.