Acesta este un articol mai vechi. Informația nu mai este de actualitate. Vezi aici lista completă si actualizată a locurilor noastre preferate din București.
Sunt multe locuri în care poți mânca pește și fructe de mare în București. Am ales 5 dintre ele, pe care noi le considerăm a fi cele mai bune. Am luat în calcul mai multe criterii: peștele să fie proaspăt, un raport bun experiență/preț, diversitatea preparatelor, calitatea aperitivelor și partea de servire. Fiecare locație are avantajele și dezvantajele ei și se potrivește mai mult sau mai puțin pentru o anumită ocazie.
> Raionul de Pește
Raionul de Pește se află chiar în Piața Dorobanți și este, de fapt, un restaurant de pește cu stand de pește proaspăt integrat. Sau un stand de pește proaspăt cu bucătărie integrată. Indiferent cum privești lucrurile, ideea de bază este că Raionul de Pește este o experiență atipică.
Aduc pește proaspăt de 3 ori pe săptămână: luni, joi și sâmbătă. Îți alegi peștele din stand, pentru luat acasă sau pentru acolo, situație în care este gătit chiar în fața ta. Au cea mai bună supă de pește pe care am încercat-o în București, multe preparate la plită, burger din pește, creveți sălbatici și mulți pești pe care altfel cu greu îi găsești. Cum ar fi Grouper sau Scorfano.
Raionul de Pește are 10-15 locuri la bar și o masă mică cu vedere înspre bulevard. Este o opțiune bună pentru un prânz de weekend sau pentru luat la pachet. Însă nu este locul în care să îți petreci o sâmbătă seară sau locul în care să mergi dacă îți dorești atenție și să fii servit la masă. Indiferent în ce zonă culinară te afli, noi îți recomandăm cu încredere să încerci măcar o dată această experiență.
Raionul de Pește | Piața Dorobanți | 0742 229 920
> La Zavat
La Zavat este preferatul nostru pentru mese neplanificate. Are o abordare de tavernă grecească cu servire prietenoasă și multe “specialități ale casei” foarte bune.
Aduc pește proaspăt de 2-3 ori pe săptămână. Au și multe variante de aperitive grecești și gustări pe bază de pește. Trebuie să încerci: creveți în sos de unt și usturoi, calamari umpluți cu feta și zacusca picantă de pește.
Iar totul este la un raport calitate/preț bun. De exemplu 250 g de creveți în sos de unt cu usturoi costă 46 de lei. Prin comparație, la Mesogios același preparat costă de 3-4 ori mai mult și nu este la fel de bine gătit. Ăsta este unul dintre motivele pentru care Mesogios nu se află pe lista noastră.
La Zavat are și un punct slab: lipsa unei terase pentru vară. Așa că pentru lunile calde, locul nostru preferat devine următorul restaurant din top.
La Zavat | Popa Nan 16 | 0766.526.791
> Amada
Amada este prima opțiune de luat în calcul pentru lunile de vară. Amada ocupă o casă veche pe o stradă îngustă și retrasă în zona Piața Rosetti. Are o terasă cu multă vegetație și o fântână din piatră în centru. Ne amintește cumva de sudul Italiei, deși interiorul restaurantului și preparatele sunt cât se poate de grecești.
Secretul aici este că totul este foarte proaspăt. Peștele și fructele de mare sunt cumpărate de obicei în aceeași zi în care le mănânci. Au cele mai bune aperitive: pate de ton, halloumi la grătar cu dulceața, somon marinat în casă, feta picantă, iaurt picant. De fiecare dată când ajungem aici, sfârșim prin a ne lua aperitive și pentru acasă.
Meniul este însă variabil în funcție de oferta de pește a furnizorilor din ziua respectivă. Iar aperitivele sunt limitate la 4-5 opțiuni. Poate fi considerat un dezavantaj, dar cât timp asta asigură prospețimea și calitatea, pe noi nu ne deranjează în niciun fel.
În afara sezonului cald, restaurantul funcționează doar pe bază de rezervare. Spațiul din interior este mic și, pentru a menține profitabilitatea și calitatea preparatelor, gătesc doar dacă au rezervări. Adică trebuie să suni cu o zi înainte să îți anunți venirea, și pentru un minim de 3-4 persoane pe seară vor pregăti cina. Deci nu poți decide spontan că vrei să mănânci aici, ceea ce pe noi ne aduce foarte rar aici pe timp de iarnă.
Amada | Cristian Radu 3 | 0744496577
> Ancora
Suntem întotdeauna rezervați în privința restaurantelor din Herăstrău. Însă Ancora este excepția. Am fost impresionați de mixul bun de preparate, atmosferă, servire și prețuri de aici. Este potrivit cam pentru orice ocazie și orice context. Este perfect pentru o masă în weekend cu partenerul, dar și pentru a sărbători ocazii speciale alături de un grup mai mare de prieteni.
Este restaurantul cu cea mai mare diversitate din lista noastră. Are multe variante de pește proaspăt atât din România, cât și din afară, aperitive clasice (icre foarte bune) sau sofisticate (tartar de lup de mare de exemplu) și o servire apropiată de restaurantele bune de fine dining din București. Și la Ancora, spre deosebire de celelalte restaurante din listă, chiar și deserturile sunt de luat în calcul pentru a încheia cum se cuvine experiența culinară. Sfat valabil pentru oricare dintre categoriile meniului: ascultă recomadarile staff-ului înainte de a comanda ceva și nu o să îți pară rău.
Ancora | Sos. Nordului 7-9 | 0721.335.555
Kostas
Kostas este cea mai ieftină opțiune din lista noastră. Raportul calitate/preț este bun și au un meniu apropiat de La Zavat. Prețurile sunt mai mici, într-adevăr, dar la nivel de gust noi credem că nu se apropie suficient de mult de La Zavat. Însă dacă vrei să ieși într-un grup mai mare de prieteni sau ești în zonă la prânz în timpul săptămânii și nu vrei să cheltuiești prea mult, trebuie să știi că este o opțiune de luat în calcul. De încercat: icrele și platoul cu fructe de mare.
Kostas | Traian 238 | 0733.567.827
Claudia says
Buna ziua,
Multumesc pentru review-uri, e un articol care chiar ma ajuta. Am o singura intrebare: cum se numeste preparatul din a doua poza de la Zavat? Ca sa stiu exact ce sa comand cand ajung acolo, pentru ca trebuie neaparat sa incerc acei creveti 🙂
Multumesc si o zi frumoasa!
amusebouche says
Buna Claudia,
Preparatele de la Zavat sunt (in ordine): calamari umpluti cu feta, creveti la gratar, caracatita la gratar si creveti in sos de unt. Cred ca te referi la crevetii la gratar. In poza e o cantitate mai mare decat la portia standard, mai exact 300-350gr in loc de 200gr. Poti cere ce cantitate vrei. Pofta buna!
Tea says
Ati facut o gravida sa saliveze. Zavat for ze birthday it is! Merci de hint 🙂
tudor says
Chef Calcan de ce nu e in top?
amusebouche says
Salut Tudor! Chef Calcan poate fi si el o optiune pentru un raport bun calitate-pret. Intr-un top mai extins, probabil l-am include si pe acesta printre recomandari.
Flavius says
Eu stau in Pipera si pot recomanda Asteria ca fiind in ultimii 2-3 ani cel mai bun restaurant de peste si fructe de mare unde am mancat. Au vitrina de peste si am inteles ca si ei aduc peste din Grecia de 2 ori pe saptamana. Ca si preturi pot spune ca este cred cu 30-40% mai jos decat Ancora unde de asemenea merg din cand in cand…
vanda says
Mai adaugati si STRADIVARI’S de pe Basarabiei nr.94.
Buuuun buuuun.
Andreea says
Eu zic sa Ajungeți si prin centrul vechi si sa încercati peste si fructe de mare la restaurant Bell Mondo…
Mirch says
M-as fi bucurat sa citesc un articol care foloseste termeni de comparatie ceva mai corecti. Ori, cata vreme amestecam taverne cu tejghele in piata (Dorobanti ce-i drept) si restaurante e cam greu sa iti faci o parere…
Nu ma indoiesc ca se poate manca binisor in diversele locuri mentionate aici dar am dubii ca vorbim de aceeasi calitate. Daca tot v-ati apucat de scris, hai sa ne documentam mai bine cu privire la cultura gastronomica, zic.
amusebouche says
Salut Mircea,
Pe zona de peste sunt taverne sau tejghele care merita mai multa atentie decat restaurante cu pretentii (care nu is merita banii). Iar criteriile pe care le-am folosit sunt de bun simt pentru orice iubitor de peste si fructe de mare.
Dan says
Toate bune si frumoase – m-a incitat in special primul, din Pta Dorobanti – cu siguranta ma voi duce, cand voi veni in tara, mai ales ca e aproape.
Mi-a adus aminte de ceva similar la Bangkok (alte dimensiuni: 100 m de tejghea cu jdemii de pesti, 50 m front de wokuri – alegi pestele care iti este adus gatit la masa), de care ma leaga o amintire grozava.
Dar intrebare mare: cum fac saramura decrap? mai nou peste tot aveau crap copt pe care iti trantesc un ghiveci. La intrebarea de ce asa urmeaza raspunsul standard: asa vreau clientii! ma rog … dar sa se numeasca corespunzator – iar saramura sa o lase saramura.
Dan says
Post factum
de fapt n-a fost, fiindca:
– comparatia cu Bangkok am banuit-o exagerata, dar nu-mi inchipuiam ca poate sa fie si ridicola
– sa mananci pe-un coridor intr-o piata la mese de resopa peste de 3-4 ori mai scump decat alaturi presupune foame f.mare in lipsa de alternative (ultima prezumptie este iluzorie..)
– mai bine clasica traba de mici: bun, satios, convenabil -adica corect, nu pacaleala
Alex says
Am fost uimit de fructele de mare de la Fish&Chips , am mai mancat la un hotel de 4 stele din Neptun ,dar nu se compara , Fish-ul asta a intrat cu calitate , desi nu pare ca pana la urma este o rulota,dar este noua,curata se vede ca s-a investit bine , este ceva …fara cuvinte//// dar din pacate intra la categoria tesghele 🙁 pacat
Toni says
Am fost la Ancora si este scump rau, pe niste icre, doua ciorbe si un peste am dat 450 ron. Marfa e luata de la Metro. Nu merita!
amusebouche says
Toni, iti respectam parerea dar nu suntem de acord cu ea. Un peste te poate costa si mai mult: depinde de peste, daca e de captura etc. Este o diferenta mare intre o scrumbie de Dunare si un biban de mare de captura care trece de 1 kg. Exemplul dat de tine nu este relevant pentru ca nu ai oferit toate informatiile.
Iar Metro Otopeni este unul dintre cei mai buni furnizori de peste din Bucuresti. Si nu sunt foarte multi.
Iulia says
Buna, la ce restaurant pot gasii stridii proaspete? Multumesc
amusebouche says
Buna Iulia! Poti incerca la Raionul de Peste. Exista si un Oyster Bar deschis de curand pe care nu l-am incercat inca, Le Vivier.
Diana says
Nici nu merita ss il incerci! Este ridicol de scump, iar produse mai bune sunt, dupa cum spuneai, la Raion, sau la Bistro Mar!
ion anastasiu says
Referitor la Raionul de peste :
Mancat de trei ori si aceiasi problema : lipsa de atentie in curatirea si pregatirea produsului.
De doua ori am comandat creveti salbatici si de fiecare data au sosit necuratati de impuritati. Sa mesteci nisip la asemenea pret nu se merita.
A treia oara am comandat un peste sa fie filetat si facut la grill. Nu pun in balanta timpul in care a sosit produsul , desi plita era goala , dar pestele a sosit cu destule oase dupa filetare.
Prea multi bani pentru prea putina atentie fata de clienti.
Nina says
La Raionul de peste prețurile s-au scumpit mult, mai ales ca nu este confort deloc, se sta ca pe ace, și in mare graba, se mănâncă ca in gara, nu exista toaleta.