Am ajuns La Degustation din întâmplare. Eram la prima vizită la Praga și deja bifasem o mare parte din obiectivele turistice clasice. La una dintre plimbările pe străzile centrale, am descoperit acest loc care ne-a atras atenția și ne-a trimis pe Internet pentru mai multe investigații. Am aflat că este unul dintre cele mai apreciate, lăudate și premiate restaurante din Praga, distins cu 1 stea Michelin.
Am decis imediat să ne facem rezervare. Am avut noroc și am găsit loc liber pentru una dintre serile rămase din vacanța noastră. La Degustation nu este locul în care să poți merge fără rezevare. Restaurantul are doar 40 de locuri, se deschide la ora 18:00 în fiecare seară, iar faptul că o masă durează cel puțin 2 ore reduce și mai mult numărul celor care ajung să se bucure de această experiență.
Despre La Degustation
Felurile de mâncare de La Degustation se bazează pe o reinterpretare a unor rețete cehești dintr-o carte de bucate din secolul 19, mai exact din 1894. Preparatele zilnice sunt alese în funcție de oferta furnizorilor, în fiecare dimineață. Asta face ca meniul să fie diferit de la o zi la alta.
Ai 2 variante de meniu La Degustation. Atât. Există un meniu de 7 feluri care poartă numele restaurantului, La Degustation Boheme Bourgeoise și o variantă extinsă de 11 feluri numită La Degustation du Chef. În plus poți alege și pentru o degustare de vinuri asociată meniului ales. Astfel, poți testa un vin diferit pentru fiecare fel de mâncare.
Noi am mers pe varianta de 11 feluri și am rămas fideli berilor băute mai devreme. Berea este atât de bună în Praga încât îți este destul de greu să iei în calcul altă băutură. Am auzit totuși că selecția de vinuri merită testată, cei de La Degustation având un somelier în echipă care se ocupă zilnic de meniul de vinuri.
Ingredientele vin în combinații pe care mi-ar fi fost greu să mi le imaginez. Cum ar fi șuncă și frișcă lichidă. Sau căprioară cu ienupăr, varză și mere. Sau alune cu jelly foie gras. În plus, am fost delectați și cu câteva amuse bouche servite în prima parte a mesei .
Singurul lucru care mi s-a părut că nu se ridica la înălțimea meniului a fost desertul a o combinație mai puțin reușită de ingrediente: pere, gem de prune, semințe de mac și cartofi. Dar meniul se schimbă de la o zi la alta. Probabil nu am prins noi o zi bună pentru desert :)
Servirea este impecabilă. Fiecare fel de mâncare ne-a fost adus și explicat de managerul restaurantului. De altfel, unul dintre lucrurile pentru care La Degustation este lăudat de criticii culinari este chiar organizarea exemplară din bucătărie.
Ce mai trebuie să știi:
- Dacă decizi să mergi La Degustation va trebui să aloci o seară întreagă pentru experiență. Degustarea durează cel puțin 2 ore.
- Bugetul pentru o masă de 2 persoane te poate duce la 300-400 de euro dacă optezi pentru meniul de 11 feluri la care se adaugă meniul de vinuri. “Beverage pairing” costă 60 euro în plus în cazul meniului de 7 feluri, și 93 euro pentru meniul extins.
- Restaurantul este deschis în fiecare zi, doar în intervalul 18:00 – 24:00
- Rezervările de fac zilnic, după ora 15:00 la +420 222 311 234
La Degustation |Haštalská 18 |+420 222 311 234 | www.ladegustation.cz/en/
Lasă un răspuns