Am pornit împreună, de ceva vreme deja, pe drumul împotriva risipei alimentare. Cu pași mici, dar siguri, am învățat să ne organizăm frigiderul, să construim un meal plan corect și să facem cumpărături în mod eficient. Totul ca să nu mai aruncăm mâncare. Credem că până acum ne-am descurcat destul de bine, dar mai avem lucruri de învățat.
În episodul de azi aflăm de ce unele ingrediente se strică mai rapid decât altele, care sunt cele mai irosite ingrediente în bucătăriile de acasă și cum putem să le dăm o viață nouă, integrandu-le în preparate interesante. Totul, alături de 4 specialiști.
Valentina Ion, maestru brutar autodidact, deține de 4 ani încoace una dintre cele mai gourmet brutării din București. La Grain Trip, pâinea se face în primul rând cu multă știință. Mai ales în privință făinii, fermentului și aluaturilor, dar și cu foarte multă pasiune pentru brutăria adevărată, ca la carte. Valentina ne învață cum să respectăm calitatea produselor, cum păstrăm fiecare tip de pâine în funcție de gradul de hidratare al acesteia și ce facem cu surplusul. Rețetă de kvass inclusă.
Bogdan Alexandrescu, aka Dexter Chef, a ajuns în atenția pasionaților de gastronomie în 2018 odată cu Ibrik, proiectul parizian ce a reușit să atragă presa internațională de partea sa, fiind inclus de Vogue în top 10 cele mai hot locuri de încercat în oraș. La Ibrik, Bogdan își inspiră preparatele din bucătăria balcanică tradițională. A revenit ulterior în România și vreme de 2 ani a gestionat restaurantul L’Atelier al hotelului Epoque pe care l-a dezvoltat într-o direcție neonostalgică. Respectiv, a adus pe mesele oaspeților gusturile care i-au definit copilăria într-o o nouă poveste, prin filtrul tehnicilor și expresivității gastronomiei moderne.
Bogdan ne oferă trucuri valoroase despre cum să păstrăm legumele ca să reziste mai mult timp. Ne ajută să privim dincolo de aspectul legumelor „trecute” și să le fuctificam potențialul cu puțină imaginație. Iar la final ne face o demonstatie gustoasă cu un consomme de cartofi.
Autodidact la rândul lui, Mihai Toader este unul dintre chef-îi români pentru care gastronomia românească înseamnă 3 lucruri: sezonalitate, tehnici de gătit străvechi și multiculturalism local. Pentru el, neoromânescul culinar e o punte între trecut și viitor, un spațiu în care tradițiile turcești, armenești, maghiare, sârbe și rome din bucătăria noastră se redescoperă și se redefinesc în multe feluri. La Soro Lume, restaurantul lui din București, Mihai documentează și rescrie cu fiecare preparat bucăți aproape uitate din istoria culinară a României. De la Mihai aflăm azi ce putem face cu lactatele rămase și cum să obținem acasă cremozitatea cunoscutului său bulz.
Cu Cristina Mazilu ne-am întâlnit deja în primul episod, când am învățat mai multe despre modul de funcționare al frigiderului. Între timp Cristina a deschis Arzu, un bistro micuț în care se întâlnesc rețetele ei cunoscute déjà în online, preparatele vedetă de la studio și alte farfurii de inspirație globală.
Astăzi, Cristina împărtășește cu noi secretele faimosului sau Banana Bread, ne explică cum ajung fructele să se strice și ce putem face că să evităm asta.
Vizionare plăcută și utilă să aveți! Sperăm ca episodul 4 din Cumpără. Gătește. Regândește să vă aducă la concluzia că prevenirea risipei alimentare e chiar „apetisantă” când ești dispus să dai o nouă viață ingredientelor pe cale să expire. Pe curând!
CUMPĂRĂ. GĂTEȘTE. REGÂNDEȘTE. este un proiect dezvoltat de Asociația Gastronom și susținut de UniCredit Bank.
Parteneri: Electrolux, MET Energy Romania, Goodies Meat Production, Electronic Waste Management, Diud.
Lasă un răspuns