Pentru fiecare destinație pe care o alegem, fie că este doar pentru un weekend sau o perioadă mai lungă, încercam să ne documentăm cât mai bine înainte.. De la cea mai bună zonă în care să ne cazăm, la ce obiective vizităm și bineînțeles, o componentă foarte importantă pentru noi – care sunt cele mai interesante experiențe culinare ale locului și ce trebuie să facem să ne bucurăm de ele.
Ne place să fim informați mai ales când avem doar câteva zile la dispoziție într-un un oraș cu câteva mii de restaurante. Mergând pe ideea că „se mănâncă bine cam peste tot” poți ajunge de multe ori să ai parte de dezamăgiri.
Am făcut o listă cu câteva lucruri și surse de informații culinare de care ținem noi cont în alegerea restaurantelor pentru vacanțe. Nu, nu ne uităm doar la cele cu stele Michelin 🙂 Așadar:
1. Site-uri locale și blog-uri relevante – diferă de la o destinație la alta, dar cam fiecare oraș are un astfel de site sau blog care ne ajută să dezlegăm misterele culinare ale orașului. De exemplu, parisbymouth.com s-a dovedit a fi de departe cel mai mare ajutor în organizarea agendei pentru vacanțele din Paris. Este un ghid complet de food&wine în care am găsit de la review-uri de restaurante și bistro-uri, la ghidul detaliat pentru fiecare cartier al orașului, unde mâncăm cea mai bună baghetă din oraș, cea mai bună tartă cu lămâie, cel mai bun restaurant de mic dejun și tot așa. Și absolut tot ce am testat din recomandările lor, a fost la înălțimea așteptărilor. Cu ajutorul parisbymouth am descoperit inclusiv Chez L’ Ami Jean și Semilla despre care am povestit într-un articol mai vechi aici. Si pe care le recomandăm în continuare cu încredere în topul primelor alegeri din Paris.
Un alt exemplu și mai recent este elizabethminchilliinrome.com, care ne-a inspirat pentru vacanța pe care o planificăm pentru iulie în Roma. Elisabeth Minchili este o americancă stabilită în Roma de mult timp. Scrie/a scris la Architectural Digest, World of Interiors, Art & Antiques and Bon Appetit, a publicat 6 cărți de food de succes și a conceput 3 aplicații de mobil care au devenit hit: Eat Italy, Eat Venice și Eat Florence. Am găsit multe lucruri interesante în recomandările ei, dar vă povestim mai multe despre cum au decurs cam în 2 luni.
2. Topuri și aplicații – căutăm articole, topuri, liste, recomandări pe site-uri internaționale și printre chefi celebri. Le suprapunem, vedem care sunt restaurantele care se repetă pe mai multe liste și de acolo pornim o nouă investigație. Printre site-urile cu pricina se numără telegraph.co.uk/travel, care are câte un expert bine infiltrat în viața celor mai populare orașe din lume. De obicei un expat stabilit acolo de foarte mult timp, care acoperă bine absolut toate întrebările și dorințele pe care le ai atunci când încerci să pui cap la cap ideea de vacanță. Inclusiv te ajută să prioritizezi dacă ai doar 24/48 de ore la dispoziție să descoperi orașul. De mare ajutor în vacanță este și aplicația lor de mobile, Travel Guides by The Telegraph.
Finedininglovers.com este de asemenea una dintre sursele de informație pe care le consultăm constant. Este o revistă cu un content foarte bine pus la punct pentru tot ce înseamnă zona de fine dining și nu numai. De la interviuri cu chefi celebri, la evenimente la care să participi, video-uri din restaurante, diverse topuri (de exemplu: restaurantele cu cea mai bună priveliște din lume) și foarte multe lucruri gustoase de încercat acasă. Ne ajută mereu să adăugăm ceva special vacanței.
Și în plus, apelăm la prietenul “Google” pentru căutări de tipul „top best restaurants în … / local restaurants în .. De aici apare propria noastră listă.
3. TripAdvisor – ajungem la TripAdvisor în momentul în care avem deja o listă de restaurante verificate și vrem să mai citim o părere în plus. Dar ținem prea puțin cont de poziția restaurantului în top și clar nu luăm o decizie doar în baza informațiilor de aici. Sunt orașe pentru care TripAdvisor este relevant și altele în care chiar nu contează prea mult. Și asta din cauza algoritmului învechit de realizare a topurilor. Cel mai apropiat exemplu de top irelevant de pe TripAdvisor este chiar cel pentru București, unde sunt foarte puține review-uri.
4. Top 50 cele mai bune restaurante din lume – dacă orașul în care ajungem are un restaurant din top 50 pe o rază de 100 de kilometri, ajunge clar pe lista de priorități. Din experiența ultimilor ani am concluzionat că merită acest efort.
Criteriile după care un restaurant ajunge în acest Top 50 al celor mai bune din lume este diferit de cel al Ghidului Michelin, accentul fiind mai mult pe inovație, noutate, preparate “outside the box”. Vom vorbi despre asta într-un articol separat, însă momentan putem spune doar atât: din toate restaurantele Top 50 în care am fost, am plecat foarte încântați și cu gândul că la următoarea vizită în zonă trebuie să revenim. Valabil indiferent dacă restaurantul în cauză avea sau nu stele. Un exemplu este Chateaubriand din Paris care ocupă locul 21 în Top și nu are stele Michelin, dar este din punctul nostru de vedere unul din cele mai bune restaurante din Paris.
5. Ghidul Michelin – luăm în calcul restaurantele cu stele Michelin aflate în zonă. Dar pentru a face o alegere cât mai bună și pentru a nu regreta bugetele , credem Ghidul Michelin nu este de ajuns.
De asemenea, categoria lor de BIB Gourmand aduce de multe ori propuneri interesante pentru de prânz.
6. Recomandări de la localnici/personal – lăsăm întotdeauna “locuri libere” în agendă pe care le completăm cu recomandări pe care le primim la fața locului. Respectiv începem prin a întreba staff-ul de la hotel și apoi staff-ul din restaurantele pe care le vizităm. De exemplu, unul dintre membrii echipei care s-a ocupat de masa noastră la Pierre Gagnaire în Paris era din Lyon. Și ne-a făcut două recomandări grozave de locuri în care să mâncăm.
Lasă un răspuns