Amuse Bouche

  • Evenimente
  • #ZeroWaste
  • Lifestyle
  • Eat & Travel
  • Destinație România
  • Stele Michelin
  • Dining
  • Contact

Akelarre (3*): prânz “deasupra oceanului”

26/09/2015 amusebouchero Leave a Comment

Akelarre este unul din cele 3 restaurante cu 3 stele Michelin din San Sebastian, alături de Arzak și Martin Berasategui.Exterior Akelarre 3 stele MichelinDetaliu Akelarre 3 stele Michelin
Akelarre fost deschis în prima parte a anilor 70′ și a primit a-3-a stea Michelin în 2006. Chef-ul și ownerul, Pedro Subijana, este alături de restaurant încă de la început, preluând bucătăria de la Akelarre în 1975.
Pentru noi, Akelarre a fost ultima experiență cu stele din vacanța în Ţara Bascilor. Lucru care ne-a făcut să fim mai critici și să facem comparații cu experiențele anterioare, încă din timpul mesei. L-am comparat în special cu Arzak, ambele purtând cu mândrie eticheta restaurantelor cu tradiție.Akelare priveliste Vedere la ocean Akelarre 3 stele Michelin
Akelarre are un punct forte incontestabil: este poziționat pe muntele Igueldo, unul dintre simbolurile orașului San Sebastian. Din restaurant ai vedere de la înălțime înspre ocean. Acesta este motivul pentu care noi am ales să vizităm Akelarre la prânz, ca să ne bucurăm cum trebuie de peisaj. Ne-am făcut rezervarea cu 1 lună înainte, așa că nu am avut probleme să rezervăm chiar una dintre mesele de la geam.

În ceea ce privește mâncarea, la Akelarre există 3 variante de meniu: Aranori, Bekarki și Los Clásicos. Poți opta pentru oricare dintre ele, indiferent de ceea ce își doresc partenerii tăi de cină. Flexibilitate în a servi meniuri de degustare diferite la aceeași masă este un lucru foarte rar întâlnit în cazul restaurantelor la acest nivel, așa că am fost plăcut impresionați. Dar chiar și așa, noi am optat împreună pentru meniul Bekarki.

Diferența între meniuri este destul de clară: Los Clásicos include preparatele clasice de la Akelarre, cele care rezistă trecerii timpului, iar Aranori și Bekarki aduc în prim plan cele mai noi inovații ale bucătăriei lui Pedro Subijana. Aranori mai multe inovații din zona de carne, iar Bekarki mai multe din zona de pește. Arranori și Bekarki conțin 8 feluri + aperitive combinate de start, iar Los Clasicos are 7 feluri + aperitive.
La fel ca majoritatea restaurantelor respectabile din Ţara Bascilor, Akelarre folosește pentru mâncăruri ingrediente din grădină proprie, pe care o deține încă de la începutul anilor ’80.

Meniul nostru Bekarki a debutat cu o serie de 4 aperitive: Bloody Mary reinterpretat sub formă de „macaron”, Stuffed Mussel, Potato and Prawn Amber(care a fost și cel mai bun) și Anchovy Stuffed Olive Oil.Bloody Mary la AkelarreAperitive la Akelarre 3 stele MichelinCeea ce am remarcat încă de la început este faptul că la Akelarre gustul joacă un rol important, este un aspect pe care nu îl sacrifică în favoarea creativității și tehnicilor spectaculoase de gătit.
Primul fel, Prawns and green beams cooked în Orujo fireplace este și unul dintre cele mai spectaculoase la nivel de servire.Prawns and green beams cooked în Orujo fireplace la Akelarre Creveti la Akelarre Meniu degustare la Akelarre 3 stele Michelin
Creveții au fost gătiți chiar în fața noastră într-un vas din ceramică, focul fiind întreținut de o băutură cu grad ridicat de alcool. Creveții au fost serviți alături de fasole verde tăiată subțire și cremă de fasole verde.

A urmat White Beans with Chorizo. Preparatul nu este de fapt un chorizo în adevăratul sens al cuvântului, ci un preparat vegan cu tomate și alte vegetale, care imită un chorizo.White Beans with Chorizo la Akelarre
Unul dintre preparatele care ne-au plăcut cel mai mult: Sauted Foie Gras with salt and pepper.
Respectiv foie gras fin de cea mai bună calitate, servit simplu cu sare și piper.Sauted Foie Gras with salt and pepper la Akelarre
Surpriza a apărut după ce am savurat preparatul, când am aflat că în loc de sare și piper am avut de fapt condimente pe bază de zahăr și orez negru prăjit. A fost elementul care ne-a dus cu gândul la Mugaritz, restaurantul în care mai toate ingredientele nu sunt ceea ce par a fi.

Au urmat 2 feluri pe bază de pește. Mai întâi Grouper UMAMI.
UMAMI reprezintă una din cele 5 arome de bază care pot fi identificate în mâncare alături de: dulce, acru, amar și sărat. Ceea ce au vrut să ne transmită cei de la Akelarre este ca avem de-a face cu un preparat foart gustos.Grouper UMAMI Akelarre
Și apoi: Desalted Cod Box with Shavings, servit într-un mod inovativ. Pe scurt: cod cristalizat într-o cutie de lemn, alături de fâșii crocante și cod în supă de roșii.Desalted Cod Box with Shavings Akelarre Cod desarat Akelarre
Pentru preparatul pe bază de carne am avut Grilled Iberic Presa with Pepper Seeds.Grilled Iberic Presa with Pepper Seeds la Akelarre
Este cea mai bună zona de mușchiuleț, de la cel mai bun porc iberic, același din care se face jamonul Belotta. A fost un preparat cu adevărat special, unul dintre cele mai bune pe care le-am mâncat în Ţara Bascilor.

Am încheiat prânzul de la Akelarre cu 2 deserturi și alte câteva dulciuri din partea casei.
Primul desert – Melting cupcake, arată ca o prăjitură tradițional americană, doar că este compusă din spumă de iaurt, cafea, castane și grapefruit.Melting cupcake la Akelarre
Desertul doi – Orange “Tocino de Cielo” Sheet with Fruits Leaves. O bază de jeleu de portocală acoperită cu “frunze” din ciocolată și fructe.Orange “Tocino de Cielo” Sheet with Fruits Leaves la Akelarre
Lista de vinuri de la Akelarre include aproximativ 600 de etichete, iar prețurile sunt foarte bune ca la mai toate restaurantele la care am fost în Ţara Bascilor. Torres Mas la Plana 2006 și Vega Sicilia Alion 2007 sunt doar 2 din vinurile pe care le găsești aici la prețuri excelente. Noi am rămas pe varianta clasică cu o sticlă de vin alb pentru mare parte a meniului și câteva pahare de roșu la final, pentru carne. Toate din Spania.Desert la Akelarre 3 stele Michelin
Personalul și servirea de la Akelarre sunt apropiate de Arzak. Sunt mulți angajați mai în vârstă, alături de restaurant și chef-ul Pablo Subijana de mulți ani. Servirea este prietenoasă și familială, mai puțin formală.

Spre finalul experienței culinare, am avut plăcerea să îl cunoaștem și pe chef Pedro Subijana.Chef Pedro Subijana Akelarre
Pentru noi, Akelarre intră în categoria celor mai „gustoase” restaurante în care am mâncat în Tara Bascilor. Dar multe dintre preparate ne-au părut destul de simple și modeste la nivel de creativitate, lucru mai puțin specific unui restaurant cu 3 stele Michelin. Probabil au contribuit la această impresie și experiențele de la Azurmendi și Mugaritz.

Așadar, restaurantele cu 3 stele Michelin din San Sebastian în ordinea preferințelor noastre sunt: Arzak, Akelarre, Martin Berasategui.

Ce mai trebuie să știi:

  • Un meniu de degustare la Akelarre costă 175 euro + tva (10%)
  • Trebuie să îți faci rezervare cu rezervare minim 3 săptămâni înainte
  • Restaurantul este deschis cea mai mare parte a anului pentru prânz și cină de marți până sâmbătă, iar duminică doar pentru prânz
  • În perioada Ianuarie-Iunie este închis și marți


  • Hai cu noi în Barcelona! Vacanță gastronomică cu frații Roca…
  • Taubenkobel destinatie culinara autentica Europa
    Taubenkobel. Destinație culinară de top în depresiunile Panoniei

  • Santorini: a doua lună de miere
  • Aponiente Restaurant unique concept gastronomia del mar
    APONIENTE. Gastronomia mării. Gastronomia mărilor necunoscute

Eat & Travel, Stele Michelin Restaurante Tara Bascilor, Stele Michelin

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cautare

Parteneri Amuse Bouche

Parteneri Amuse Bouche

Destinatie Romania

Destinatie Romania

Despre Amuse Bouche

Amuse Bouche
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

UNDE MÂNCĂM ÎN BUCUREȘTI?

Restaurants Bucharest

Protectia datelor personale

Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 · Daily Dish Pro Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

By continuing to browse this site, you agree to our use of cookies.