Acesta este un articol mai vechi. Citește varianta actualizată aici
Domeniul contelui Mikes din Zabola este unul dintre cele mai romantice locuri pe care le-am vizitat în România și totodată cel mai puțin satisfăcător din punct de vedere culinar.
Domeniul Zabola se află în județul Covasna la o distanță de 230 de km de București. Pe o suprafață de 50 hectare se află un castel și mai multe clădiri dispuse la o distanță de câteva sute de metri între ele. Doar 3 din aceste clădiri pot acomoda oaspeți: The Machine House, The Old Saddle House și The Garden House. Capacitatea totală de cazare este destul de mică – sunt 6 camere la Machine House (clădirea principală) și câte un apartament mai mare în fiecare din celelalte 2 clădiri. De aceea e nevoie de rezervare din timp mai ales pe perioada verii.
În căutare de romantism pentru o ocazie specială, am ales varianta apartamentului din The Old Saddle House, cel mai recent renovat corp. Este complet izolat, situat chiar la intrarea pe domeniu. Atât apartamentul The Old Saddle House, cât toate interioarele de pe domeniu sunt un mix bun de vechi și nou, gândit în fiecare detaliu al atmosferei. De la corpuri de iluminat la selecția de muzică bună, totul este perfect. În apartamentul The Old Saddle, de exemplu, vedetele sunt șemineul din living și cada franțuzească din camera roșie.
La fața locului am fost surprinși plăcut de dimensiunea apartamentului, de care nu eram tocmai conștienți când am făcut rezervarea. A fost perfect pentru ieșirea noastră romantică în doi, însă este o opțiune foarte bună și pentru un grup de 4-6 persoane. Are 4 dormitoare, 2 băi și un living.
După ce ne-am cazat, am început să ne interesăm de activitățile despre care citisem pe site. Sunt multe lucruri pe care le poți face la Zabola dar disponibilitatea lor depinde de sezon. Noi ne-am luat biciclete și ne-am plimbat cu barca pe lacul aflat pe domeniu. Iar într-una din zile am făcut o plimbare până la lacul Sfânta Ana, aflat la 40 de kilometri distanță.
Masa se servește la The Machine House. Mâncarea este marele minus pe care l-am resimțit în vacanța la Zabola. Diferența dintre așteptări și realitate a fost mare. Pe site se vorbește despre “vechi rețete nepublicate ale familiei” și meniu pentru cină romantică. Probabil că a existat un motiv pentru care aceste rețete nu au fost publicate: o mare parte dintre ele nu au niciun sens iar altele sunt banale.
La Zabola nu există un bucătar în adevăratul sens al cuvântului, mâncarea fiind pregătită de câteva doamne din localitate. Ceea ce nu este neapărat un lucru rău. Cunoaștem mâncărurile tradiționale ungurești și avem și experiență de „mâncat la bunici”, însă aici gustul preparatelor, alegerea lor și asocierile în care sunt servite sunt greu de înțeles. Și greu de digerat.
La Zabola există o singură opțiune de meniu pentru fiecare dintre mese. Ciorba este servită la cină și nu la prânz, iar aperitivele nu există. Am mâncat chiftele cu piure de urzici și cartofi la ceaun (totul în aceeași farfurie), tocăniță de vițel cu garnitură de dovlecei înăbușiți și găluște, desert lapte de pasăre. Iar când am decis să renunatam la planul de picnic aflând ce conține coșul pregătit pentru ocazia în cauză, a venit picnicul la noi. La prânz am avut exact același meniu cu șnițele și salată de cartofi.
Vacanța noastră a fost completată și de o cină romantică. Respectiv o masă cu mai multe lumânări decât în mod obișnuit, lângă șemineu, cu 5 feluri de mâncare, 2 sticle de vin și 1 sticlă de prosecco. Meniul a fost identic cu al celorlați oaspeți, am avut în plus doar o salată. Așadar meniul nostru pentru cină romantică a fost: salată cu brânză, ciorbă de cartofi, ciocanele de pui cu orez și sfeclă, prăjitură pandișpan cu zmeură.
Sperăm totuși că această problemă legată de mâncare să fie rezolvată în viitorul apropiat. Este păcat, pentru că restul poveștii este bine conturat, iar Zabola este unul dintre cele mai frumoase locuri pe care le-am vizitat în România.
În 2016 se va deschide pentru public o nouă clădire cu 11 spații de cazare, ceea ce va mari considerabil numărul de turiști. Este posibil ca acest lucru să aducă și o schimbare semnificativă în bucătărie transformând Zabola într-o experiență completă.
Ce mai trebuie să știi:
- Un weekend la Zabola cu toate mesele incluse te va costa cel puțin 300 euro.
- Rezervă cu cel puțin 2 luni înainte mai ales pentru lunile de vară. Red Room (Machine House) și Old Saddle House sunt cele mai solicitate variante de cazare.
- Dacă vii din București este recomandat drumul prin Brașov până la Târgu Secuiesc. De acolo mai sunt 10-15 kilometri.
- Există mai multe variante de cină romantică. Recomandarea noastră este să te interesezi de meniu înainte de a lua o decizie. Nouă ni s-a părut o alegere nefericită.
- Dacă și tu asociezi romantismul și focul în șemineu cu un vin bun, este indicat să îți faci provizii de acasă, selecția de vinuri aici este slabă.
- Consultă bine pliantele din cameră pentru a află toate opțiunile de activități și pachete disponibile.
- Pentru rezervări și detalii despre activități poți consulta site-ul www.zabola.com
Lasă un răspuns