“What do we want to achieve? We want to achieve the impossible” cam așa sună speech-ul lui Grant Achatz când vorbește despre abordarea preparatelor și filosofia de la Alinea, unul din cele mai creative restaurante din lume și o prezență constantă în World’s 50 Best Restaurants.Pentru unii poate suna ca un slogan de marketing. Dar atunci când îl asculți pe Grant simți că vorbelele lui reflectă o filosofie de viață. Probabil ai descoperit povestea lui în seria Chef’s Table.
Am avut posibilitatea să petrecem o săptămână alături de Grant și cei mai importanți chefi din lume cu ocazia galei World’s 50 Best din Australia. O experiență cu adevărat priceless pentru noi. Nici în visele noastre cele mai frumoase nu ne-am gândit că vom ajunge la cel mai important eveniment culinar din lume. Dar s-a întâmplat și suntem recunoscători pentru această șansă.
A fost o săptămână plină de revelații în care am ajuns să înțelegem și mai bine fenomenul World’s 50 Best Restaurants și să fim aproape de cei pe care îi admirăm. Am participat la workshops și la sesiuni de discuții pe teme culinare. Am cunoscut mulți profesioniști din industria de food & travel, oameni implicați în fenomen la nivel global. Ne-am simțit importanți 🙂Și nu în ultimul rând ne-am distrat pe cinste alături de ceilalți tastemakers și echipa de la World’s 50 Best. Dacă ne urmărești pe Instagram ai văzut deja imagini de culise.
Restaurantele din World’s 50 Best
Am explicat anul trecut într-un articol care e treaba cu World’s 50 Best și diferențele față de alte liste sau ghiduri precum cel de la Michelin. Adăugăm câteva completări.
World’s 50 Best este despre diversitate, despre chefi și restaurante aflate într-un proces continuu de inovare și reinventare. Despre oameni care au contribuit într-un fel sau altul la ridicarea industriei sau gastronomiei la nivel local. Despre chefi care au luptat împotriva curentului pentru a realiza ceva extraordinar. Asta explică de ce unele restaurante senzaționale din punct de vedere preparate au ieșit din top sau nu au ajuns niciodată aici. Pentru că nu este vorba doar despre mâncare.
René Redezepi nu este doar un chef și Noma nu este doar un restaurant. Fără René nu am avea Bucătăria Nordică din ziua de azi. Toate restaurantele de top din Peninsula Scandinavă au urmat calea deschisă de Noma și de René Redzepi.
Heston Blumenthal, Ferran Adria, Juan Mari Arzak sunt doar câteva nume care și-au pus amprenta pe evoluția gastronomiei mondiale în ultimii 25 de ani.
Câteva exemple mai apropiate de noi:
Ana Ros (Slovenia), Best Female Chef of the Year, restaurant Hisa Franko, locul 69 în topul celor mai bune restaurante din lume, a reușit să aducă Slovenia pe harta gastronomică a Europei. Într-o declarație făcută la gală World’s 50 Best, Ana a menționat că a avut nevoie de 15 ani pentru a construi ceea ce are azi la nivel de ingrediente și producători. Ne gândim acum la majoritatea “patronilor” de restaurante din România și ne întrebăm: cine are răbdare mai mult de 6 luni? 🙂 Adevăratul succes în acest domeniu se construiește în timp și nu există scurtături.
Vladimir Mukhin (Rusia), White Rabbit, locul 23 în topul celor mai bune restaurante din lume. Vine dintr-o țară în care istoria gastronomică a fost îngropată 70 de ani de comunism. La fel ca și la noi. Și totuși a reușit să readucă la viață rețete vechi într-o interpretare modernă. Acum este un exemplu pentru ceilalți chefi din noua generație în Rusia.
Probabil că și noi avem nevoie de un Vladimir în România. Sperăm să îl descoperim în curând.
Topul din 2017 – un nou număr 1 și schimbări mari
Topul de anul acesta a venit cu schimbări importante și un nou număr 1. Am remarcat în special restaurantele din Franța. Alain Ducasse a revenit în top direct pe poziția a 13-a cu Plaza Athenée, Yanick Alleno reprezintă cea mai importantă intrare în top 50 cu Ledoyenne, iar Mauro Colagreco (Mirazur) a ajuns pe cea mai înaltă poziție de până acum, locul 4 în top. Și celelalte restaurante din Franța au avut o evoluție bună.Ne-a surprins ieșirea din top 50 a restaurantului Faviken. Sau faptul că Azurmendi, preferatul nostru, a coborât până pe 38. Asta nu înseamnă că aceste restaurante sunt mai puțin senzaționale.
Avem un nou număr 1, Eleven Madison Park din New York. Un restaurant care urmează să se închidă temporar chiar în acest an pentru a reveni cu o nouă imagine și o altă abordare la nivel de meniu. Procesul de inovație și reinventare despre care am povestit mai sus. Nu am reușit să ajungem la Eleven Madison Park, dar cu siguranță este în plan pentru următoarea vizită în New York. Sperăm să nu introducă vreun sistem de rezervări cu 12 luni în avans.Odată cu participarea la gală am consitentizat încă o dată cât de important este rolul celor de la World’s 50 Best în crearea unei comunități. Poate mai important decât topul propriu-zis. Nu există niciun eveniment la nivel global care să aducă laolaltă toată crema industriei culinare și să creeze ocazii de socializare la nivelul la care se întâmplă aici. La evenimentul din Melbourne au participat 47 de chefi de la restaurantele aflate în top 50.
Mai mult, chefii par să se distreze de minune împreună. Am participat și noi la câteva petreceri și ne-am convins 🙂
La final am vrea să mulțumim celor de la Mastercard pentru că au fost alături de noi în această aventură cu adevărat #priceless. Cheers!
Lasă un răspuns