L’Atelier, restaurantul hotelului Epoque din București, are un nou chef în persoana lui Bogdan Alexandrescu aka Dexter. Schimbarea s-a produs la început de mai, însă în contextul pandemiei Covid-19 nu a primit chiar atenția pe care o merită, zicem noi. Dar contează mai mult ceea ce se va întâmpla pe termen lung.
Aducerea lui Bogdan Alexandrescu la cârma bucătăriei L’Atelier este un mare salt înainte pentru L’Atelier și un plus pentru gastronomia locală. Spunem asta după ce am încercat cam tot meniul, dar și după ce am ajuns să îl cunoaștem mai bine pe Dexter la nivel uman.
Bogdan Alexandrescu / Dexter
Probabil ai auzit de Dexter cu ocazia primei ediții MasterChef în care a fost finalist alături de Alex Petricean. De altfel, cei doi au fost implicați împreună în mai multe proiecte imediat după terminarea show-ului.
Dexter a revenit în atenția noastră în 2018 odată cu Ibrik, proiectul parisian ce a reușit să atragă presa internațională de partea sa, fiind inclus de Vogue în top 10 cele mai hot locuri de încercat în oraș. La Ibrik, Bogdan își inspira preparatele din bucătăria balcanică tradițională. În aceeași perioadă, a urmat programul Hautes Études du Goût (Advanced Studies în Gastronomy and Taste) organizat de Universitatea Reims Champagne-Ardenne în parteneriat cu Le Cordon Bleu Paris și a obținut Diplôme Universitaire du Goût de la Gastronomie et des Arts de la Table.
Nu am reușit să ajungem la Ibrik, însă îi putem urmări de aproape muncă acum, la Epoque, și ne place tare ce vedem. Pentru că Bogdan a adus în București aceeași poveste cu rădăcini balcanice și tehnică franțuzească, într-un format mai rafinat.
Noua Direcție Culinară de la L’Atelier
“ Bucataria mea este neonostalgică. În viziunea mea, gusturile care ne-au definit copilăria redevin actuale, trăind o noua poveste prin tehnicile și expresivitatea gastronomiei moderne. Noul meniu de la L’Atelier reprezintă o odă adusă tradițiilor culinare balcanice, sezonalității și autenticității, el explorând, găsind și regăsind semnificația tuturor influențelor din cultura noastră gastronomică ” Dexter despre nouă direcție culinară de la L’Atelier.
Asta am simțit și noi după ce am gustat preparatele din noul meniu. Abordarea lui Dexter vine din direcția fine dining-ului clasic, elaborat, privită printr-un filtru modern, din perspectivă tehnicilor și ingredientelor folosite. Un mix în care produsul local este dominant, dar unde își găsesc loc și elemente din bucătăria franceză clasică. O simplitate complexă cu izvor în tradiția regiunii.
Este suficient să îl asculți pe Bogdan explicându-ți procesul de 36 de ore de dospire a pâinii, să îți dai seamă că ceea ce urmează va fi o experiență specială.
Câteva preparate din meniu:
Cu mici excepții, ingredientele din meniu sunt românești. Legumele vin de la Grădina Corbilor, L’Atelier fiind astfel primul restaurant de hotel românesc ce face pasul înspre micii producători. Cel puțin din câte știm noi.
Nu am zis încă nimic de mic dejun. Pentru că până acum ne-a fost greu sa luăm în calcul un început de zi la un restaurant de hotel. Însă lucrurile s-au schimbat și pe acest palier odată cu venirea lui Dexter în echipă. Terasa hotelului Epoque pare acum o alegere bună pentru un mic dejun clasic într-o dimineață de weekend. Alături de un pahar de Champagne, bineînțeles.
Așadar, ne bucurăm că Bucureștiul a mai câștigat un restaurant bun. Un restaurant despre care putem spune acum că este de nivelul Relais & Chateaux global. Cât despre Dexter, ar putea fi un candidat serios la titlul de Chef of the Year Gault & Millau în 2021.
Lasă un răspuns