Acesta este un articol mai vechi. Vezi și lista actualizată a locurilor noastre preferate în București aici
În ultimii ani, au apărut multe cafenele interesante în București. Și chiar și în alte orașe, dar acesta este subiectul altui articol. Cafenele în care se prepară în cele mai diverse moduri cele mai bune cafele din diverse colțuri ale lumii, proaspăt prăjite (în funcție de „personalitate”) și măcinate pe loc, astfel încât să nu se risipească nicio aromă.
Iar când când se ajunge la subiectul preparării, ai mai multe metode de încercat. Și ești ajutat să faci alegerea potrivită. Iar dacă îți place ce ai experimentat, îți poți lua și acasă. Și cafeaua și metoda de preparare.
Pe lângă clasicul espresso, merită să încerci și metodele alternative de brewing a V60, Chemex, Syphon, Aeropress, Clever Dripper. Fiecare dintre ele scoate în evidență altceva din aceeași cafea. Mie îmi place, de exemplu, Kenya preparată la Aeropress. Rezultatul este aromat, de consistența ceaiului și cu aproape de 2 ori mai multă cofeină decât un espresso.
Am adunat mai jos 4 astfel de cafenele, pe care trebuie neapărat să le încerci. Cafenele care prepară și povestesc cu pasiune despre cafeaua de specialitate, în București. La care se adaugă atmosferă prietenoasă și un staff care te ajută să te apropii de cafea exact atât cât îți dorești.
1. ORIGO
Deschid lista cu Origo. Cel mai probabil este și cel mai cunoscut din întreaga listă. Pentru că este primul coffee shop cu prajitorie proprie și pentru că este situat la doi păși de centrul vechi.
Este visul materializat al unuia dintre cei mai apreciați barista de la noi. Și cam al oricărui băutor de cafea. Este mic, decorul integrează cești de cafea în cele mai neobișnuite moduri, este prietenos, iar toate ustensilele și dispozitivele sunt la vedere.
Au câteva cafele single origin și un blend propriu, Comfort Blend, care combină în procente diferite o mică parte dintre cafelele originare. De obicei două. Și sunt alese astfel încât gustul să fie echilibrat și mai ușor “de inteles” pentru neinițiați. Ambele variante se schimbă periodic, dar eu aleg întotdeauna varianta Comfort Blend dacă vreau ceva la espresso. Ultima oară când am băut era un mix între cafele din Brazilia și El Salvator. O combinație perfectă pentru un flat white – alternativa australiană, “mai masculina” pentru cappucino. Are 2 shot-uri de espresso și un strat subțire de lapte.
La Origo au în jur de 10 metode de preparare. Iar seara Origo se transformă în cocktail bar și poți încerca chiar variante de cafea cu alcool. Au un Irish Coffee excelent.
Origo | Lipscani 9 | origocoffee.ro
2. GUIDO COFFEE
Guido Coffee este shop, prajitorie și școală de cafea. Ocupă un spațiu mic, la intersecția Eminescu cu Viitorului. N-ai cum să îl ratezi, pereții din sticlă te lasă să îi vezi încă din stradă prăjitorul și cele două mese, destinate cursurilor și degustărilor .
Da, la Guido Coffee de două ori pe săptămână se organizează degustări gratuite pentru pasionații de cafea. Este o experiență interesantă în care ești ghidat de unul dintre proprietari, care ocupă dealtfel și locul 6 la campionatul mondial de barista. Floriana Vlaicu. Am povestit despre cum te poți înscrie și întreaga experiență pe larg într-un articol separat aici.
La Guido Coffee au 9 cafele single origin, multe de povestit despre cafea și variante grozave doar pentru luat la pachet.
Guido Coffee | Mihai Eminescu 182 | www.guido.ro
3.COFTALE
Coftale este singura cafenea din listă care nu are prajitorie proprie. Le cumpără de la câteva prăjitorii mici din București, inclusiv de la Origo. Bineînțeles le folosesc în prima lună de când au fost prăjite și le macină exact înainte de preparare, ca la carte.
Coftale este o alegere foarte bună, dacă vrei să te depărtezi de agitația din centrul vechi. Ocupă o casă veche, din 1930, decorată destul de simplu, în zona Hala Traian. Este cea mai încăpătoare dintre cafenelele din listă, iar în timpul verii au o terasă generoasă. Plus un meniu destul de consistent de mâncare, de la mic dejun, la gustări, salate, paste, burgeri sau prăjituri.
Merită să experimentezi un Syphon dacă ajungi dis de dimineață aici. Mai ales că au un bar uriaș, unde poți observa îndeaproape procesul. Te vei simți cam ca la ora de chimie, fiind un dispozitiv complex care forțează trecerea lichidelor dintr-un vas în altul. Prepararea la Syphon este una dintre metodele care aduce cel mai cofeinizat rezultat, timpul de extracție fiind destul de prelungit. Consistența de sirop de cafea a espresso-ului are un impact mare asupra papilelor gustative. Acesta este unul dintre motivele pentru care avem acea senzație de “trezire rapida” când îl bem. Însă cantitatea de cofeină este cam la jumătatea unei cafele preparate la Syphon. Chiar dacă consistența, mai apropiată de cea a unui ceai, te poate păcăli la început.
Este o opțiune subiectivă, însă eu prefer Etyopia pentru Syphon.
Coftale | Stefan Mihaileanu 42 | www.coftale.ro
4.THE COFFEE MAP ROSTERY
The Coffe Map Rostery este deschis în locul fostului French Bakery de pe Radu Beller. Este mic, cochet, prietenos și are cea mai mare ofertă de cafele de specialitate din oraș. Sunt 14 deja și se tot înmulțesc. Toate sunt prăjite de ei, în prajitoria care este lipită de cafenea.
Fac chiar și livrări la domiciliu pentru pachete de minim 100 g. Vând pachete începând de la 50 g. Ceea ce te ajută să ai tot tmpul cafea proaspătă acasă. Ca să te bucuri cu adevărat de arome, trebuie să prepari cafeaua în maxim 1 luna din momentul în care a fost prăjită. Iar contactul cu aerul o face să piardă treptat o parte dintre ele. Așa că este recomandat să o păstrezi în ambalajul original, care are un orificiu special prin care se elimină toate gazele pe care cafeaua de elimină la prăjit si imediat după, dar nu lasă oxigenul să pătrundă.
The Coffe Map Rostery se numără printre puținele locuri din oraș care au una dintre cele mai exclusiviste, și implicit cele mai scumpe, cafele din lume: Jamaica Blue Mountain. Cu note florale și aromă de ciocolată. Merită să o încerci preparată la V60.
O variantă mai ieftină, dar extrem de aromată preparată la V60 este Santo Domingo.
The Coffe Map Rostery | Radu Beller 26 |
Lasă un răspuns