Enoturismul sau turismul viticol este în creștere în România. Iar Avincis este una dintre puținele crame românești “renăscute”, care poate oferi tot pachetul de servicii turistice. și aici ne referim în special la partea de cazare, un lucru mai rar în România. Majoritatea cramelor îți oferă doar variante de pensiuni în apropiere.Vechea podgorie din apropiere de Drăgășani a fost adusă pe harta vinurilor “premium” cu o investiție consistentă și mult interes din partea cuplului de avocați – Cristina și Valeriu Stoica. Respectiv, cei doi au reușit să recupereze podgoria care aparținuse familiei înainte de perioada comunistă și au produs schimbarea.
Complexul include un conac vechi în stil neo-brâncovenesc complet restaurat-Vila Dobrușa (care este acum reședința familiei) și un ansamblu de clădiri noi: crama și spațiile de cazare. Crama este o construcție atipică care a primit deja mai multe premii de arhitectură. Întreg domeniul este înconjurat de 40 de hectare de vie. Nu lipsesc soiurile tradiționale din vechea podgorie: Crâmpoșie Selecționată, Tămâioasă Românească și Negru de Drăgășani. De partea de vinificație se ocupă Ghislain Moritz, un tânăr oenolog francez.
La Avincis ajungi în 2 ore și jumătate dacă vii din București. Sunt aproximativ 200 de km de parcurs până la domeniul Dobrușa, aflat pe dealurile din Drăgășani. Noi am ajuns aici la început de octombrie, la final de cules, după ce ne-am făcut rezervare cu 3 săptămâni înainte.
Avincis stă bine la capitolul cazare: are 10 camere duble și 3 apartamente, plasate chiar deasupra cramei. Toate spațiile de cazare au nume de soiuri de struguri sau vinuri produse de Avincis. Noi ne-am luat un pachet de weekend care a inclus 1 noapte de cazare într-una dintre camerele duble cu vedere spre vie, toate mesele, turul domeniului și al cramei, și degustare pentru 5 vinuri la alegere. Întreg pachetul pentru 2 persoane a costat 750 de lei. Un preț corect dacă ținem cont de faptul că degustarea nu se limitează la un pahar de vin.Meniul de mâncare este fix. Nu ai variante din care să alegi. Chiar dacă nu a fost niciun preparat care să ne atragă atenția, ne-a plăcut faptul că a existat o variație pe tipul de carne astfel încât să putem testa mai multe tipuri de vin. Şi am avut de unde alege din cele 13 variante de vin din meniu.
Câteva din vinurile pe care ar trebui să le încerci la Avincis: Fetească Regală & Pinot Gris 2013, care a câștigat medalia de argint la „Concours Mondial de Bruxelles”, Crâmpoșie Selecționată, Cuvee Andrei 2011 și unul din cele 2 vinuri aromate: Cuvee Amelie (Tămâioasă & Muscat Ottonel) sau cupajul de Muscat Ottonel și Sauvignon Blanc. Noi le-am încercat pe amândouă și ne-a plăcut mai mult primul.
Avincis este o experiență de încercat chiar dacă nu ești pasionat de vinuri. Cazarea bună și întreg domeniul fac din Avincis o variantă bună de weekend în România. Cu o singură condiție: să fie vremea bună. Mai sunt zone de îmbunătățit, iar două dintre ele sunt mâncarea și comunicarea. Dar bunele intenții se simt, așa că noi credem că evoluția va veni de la sine pe măsură ce trece timpul și se acumulează experiență.
Ce mai trebuie să știi:
- Weekend-urile sunt aglomerate, ar trebui să îți faci rezervare cu cel puțin 1 luna înainte. Găsești datele de contact pe site www.avincis.ro
- Prețurile la cazare variază între 264 Ron (cameră dublă) și 880 Ron ( apartamentul Negru de Drăgășani)
- Poți opta și pentru degustări fără cazare dar ai nevoie de un grup de minim 5 persoane. Prețurile variază între 45 și 67 Ron de persoană ( pentru 3 sau 5 vinuri de degustat)
- Conacul dispune de o piscină care aparține familiei Stoica. Am înțeles că în funcție de wekeend și cu permisiunea familiei, poți avea acces aici. Noi am prins vreme urâtă și nu a fost cazul 🙂
MonicaIistrate says
Uite ca am citit un text prea bun redactat intr-o maniera greu de aflat in netul romanesc. Acum, dupa ce am gasit acest articol, doresc sa va spun ca in acest weekend trecem la ora de iarna, o stiati deja. Daca tot se schimba ora, macar reglati-va ceasul dupa ora exacta https://orafixa.eu/ pentru a nu pierde sa ajungeti la timp unde v-ati propus. Multumesc!
amusebouche says
Multumim pentru aprecieri, Monica!