Cum ne știți deja, yoga și restricțiile alimentare nu se află printre pasiunile noastre. Însă, suntem tot timpul în căutare de experiențe speciale. Așa că, atunci când prieteni de încredere ne-au povestit despre o familie reîntoarsă pe meleagurile țării pentru a construi în Transilvania tabere internaționale de yoga în strânsă legătură cu natura, ne-am organizat rapid înspre Akasha Yoga Retreat.
Trebuie să mărturisim că ne-a părut atunci și ne pare încă un expriment complet atipic în peisajul autohton, pe care doar o perspectivă dezvoltată prin pasiune și călătorie l-ar fi putut materializa.
Totul se întâmplă în Peștera, un sat mic la poalele munților, în comuna Moeciu. Cum am dezvăluit deja, Akasha este o afacere de familie construită pe bazele unei vechi pensiuni cunoscută pe site-uri de specialitate pentru escapade romantice. 3 doamne: mamă, soră și fiică și-au unit forțele și cunoștințele pentru a pune în scenă aici, în liniștea naturii, o experiență pentru începători organizată pe mai multe zile, care aduce câte puțin dintre subiectele interesante ale perioadei actuale.
O componentă este cea de yoga, susținută în special de Irina, cea mai tânără membră a familiei, pasionată de domeniu, cu multe astfel de tabere la activ în lume. Ședințele de yoga sunt mai intense fizic dimineața și mai relaxante înainte de cină, acompaniate pe alocuri de prezentări și/sau discuții despre însemnătatea ei. Pentru noi a fost prima interacțiune cu domeniul, am scăpat doar cu o ușoară febră musculară și conștientizarea unor limitări ale flexibilității.
În legătură strânsă cu activitatea fizică și mentală este alimentația, coordonată de Elena, sora și mătușa din ecuația familială, doctor specialist în Medicină Integrativă cu propria clinică în Anglia. De altfel, singura care încă locuiește în Anglia și coordonează echilibrul alimentar al taberelor de la distanță, implementat la fața locului de un bucătar marocan.
Akasha își propune un light detox pentru oaspeții care îi trec pragul. Meniurile sunt vegane, preparate din ingrediente organice, exclud zahărul rafinat, glutenul, orice înseamnă “procesat industrial” și sunt echilibrate din punct de vedere nutrițional.
Acestea fiind spuse, nu te aștepta la frunze și kilograme pierdute. Mesele sunt consistente. Conțin leguminoase pentru a balansa proteinele, miere sau zaharuri naturale din fructe pentru a înlocui zahărul, multe nuci, semințe și pâinici dense. Per total, fiecare oaspete are control asupra numărului de calorii, preparatele fiind servite în mare parte sub forma unui bufet. Însă totul este gustos și destul de creativ. Dacă ar fi să alegem să mâncăm un prânz oriunde în zona Brașovului, Akasha ar fi între primele noastre patru opțiuni. În tabără există și un specialist cu diplomă care răspunde întrebărilor și chiar conduce seminarii despre cum să obții, concret, echilibrul în propria bucătărie. Am învățat cum să facem humus de dovleac, deserturi vegane rapide și alte gustări. Specialistul poate fi chiar Elena, atunci când este în țară, sau Daniela, o altă româncă stabilită în Anglia, care simte chemarea României și o vizitează și explorează tot mai des. Pentru că ideea generală este de relaxare și detensionare, celelalte elemente ale experienței aduc în prim plan răsfățul. Masaje, băi cu plante, saună cu vedere înspre munți sau jacuzzi în aer liber, înconjurat de natură. Și mult somn, în cazul nostru. Daniela Răileanu, mama, este cea care se asigură că toate elementele sunt funcționale și fiecare oaspete primește experiența pe care și-a dorit-o.
Ceea ce ne-a surprins pe noi cel mai tare a fost diversitatea grupului. În mare parte format din segmentul feminin, cum era de așteptat, s-a dovedit extrem de divers ca background, țară de origine și vârstă. Studente din US alături de mame cu 4 copii stabilite în Germania, s-au relaxat și au contribuit la atmosfera prietenoasă. Asta este partea interesantă cu pachetele extinse cu activități clare. Oamenii au timp să se descopere și să formeze prietenii. Noi am fost în cuplu și recunoaștem că Gabriel a trecut cu brio peste perioadă participând selectiv la activități. Asta în condițiile în care vinul sau orice băutură alcoolică lipsește cu desăvârșire 🙂
Per total, Akasha este cea mai “internationala” experiență de care am avut parte în România, într-un loc totuși atât de îndepărtat de un aeroport. Și totodată conceptul cel mai distanțat de tradițiile locale, deși poziționat în inima unui sat de munte. Per total atipic, relaxant, gustos, aproape de natură și diferit într-o direcție calitativă, pe care o încurajăm.
Extras: Akasha se întâmplă și în afara țării. Respectiv în zone în care yoga are rădăcini, cum ar fi insula Goa în India. Mai multe informații despre destinații și date găsești pe site-ul lor.
Lasă un răspuns