La Plai, folosim multe ierburi aromatice în diferite preparate și am observat că ne rămân destul de multe cotoare sau frunze imperfecte. În general, le foloseam în mâncărurile pentru staff, însă chiar și așa aveam exces. Am hotărât să le dăm o viață nouă integrandu-le în unt, pe care îl servim alături de pâinea noastră făcută în casă.
Chef Petra Hianu
Ingrediente
- Unt
- Frunze verzi / Aromatice
Cum se face
Lăsăți untul la temperatura camerei și îl mixați în etape cu frunzele și cotoarele mărunțite într-un robot de bucătărie. Puteți folosi: leurdă, leuștean, mărar, pătrunjel, asmățui, creson, mazăre sălbatică, frunze de muștar, rucola sau orice altceva aveți în plus.
Adăugați untul treptat, în funcție de câtă verdeață aveți, până ajungeți la consistența dorită. Puneți sare și vă puteți așeza imediat la masă.
Tips & Tricks
Folosiți unt cu cât mai puțină apă. Plantele au și ele apă în compoziție și ne dorim un produs finit cu textură faină, nu apătos.
PRO TIP
Puteți să folosiți, de asemenea, cotoare murate de la diverse plante. Nouă ne plac cotoarele de leuștean, de exemplu, cele care nu sunt exagerat de fibroase. Le adăugăm întregi sau tăiate rondele de diferite dimensiuni. La Plai, le murăm într-un procent de 3 părți oțet, 2 părți apă și o parte zahăr. Puteți schimba proporțiile în funcție de profilul vostru de gust sau puteți pune diverse condimente în borcan.
Este un mod foarte simplu și eficient de a revitaliza ingrediente care altfel ar sfârși, cel mai probabil, într-o pubelă.
Cam cât ar trebui să dureze
10 min
DESPRE CHEF
Absolventă a Facultătii de Drept, Petra Hianu a lucrat 3 ani în domeniul juridic, înainte de a face pasul înspre lumea culinară. Țara în care a descoperit pasiunea pentru gastronomie a fost Italia, studiind arta culinară la o scoală privată din Roma. A lucrat inițial ca ospătar, ulterior îmbrățișând cariera de bucătar.
A urmat o călătorie extraordinară de descoperire și învățare în care Petra a a lucrat și a făcut stage-uri în Italia, Malta, Belgia ( Hertog Jan 3 Michelin star), Cehia (La Degustation, 1 Michelin star), Slovacia ( Gasperov Mlyn), Suedia (Frantzen 3 Michelin star), Norvegia (Maaemo 3 Michelin star), Irlanda (Aniar, 1 Michelin star).
Ultima oprire înainte de a reveni în România a fost Slovenia, la Hisa Franko. Toate aceste experiențe au dus la formarea Petrei Hianu, un Chef cu o abordare modernă aliniată la trendurile gastronomiei globale. Petra și partenerul ei, Paul Moinea, sunt implicați deja în mai multe proiecte locale: restautant Plai, conferința gastronomică Ideal Evolution și Anise, the sweet spot.
Lasă un răspuns