Dacă aveți și voi, ca mine, mai mereu lapte în frigider, probabil vi se mai întâmplă să se acrească. Mai ales dacă stați departe de casă pe timpul zilei sau călătoriți mult. Eu îl scot pe blat în bucătărie și îl las la prins. Sunt destul de multe moduri în care îl pot folosi apoi. Una dintre variante ar fi clătitele pufoase despre care voi povesti astăzi. Sunt dulci-acrișoare, cu un gust rezidual plăcut de la fermentația lactică.
Andrei Chelaru

Ingrediente
Clătite
2 buc ouă
200g făină 000
300g lapte acru
5 g praf copt
3 g bicarbonat
40g zahăr
45g ulei
1 praf de sare
Panna cotta
240g smântână grasă
185g lapte
120g zahăr
10g gelatină foi
200g prune deshidratate
2.5 g praf de scorțișoară
Cum se face
Clătite – Mixăm și omogenizăm toate ingredientele, mai puțin făina. Pe aceasta o adaugăm la final, cernută, puțin câte puțin.
Panna cotta – Hidratăm prunele într-un ceai neîndulcit de cimbrișor lămâiță timp de 1 oră. Le tăiem apoi în cuburi mici și le fierbem împreună cu restul ingredientelor, la foc mic, 5 minute.
Între timp, hidratăm foile de gelatină în apă rece. Stoarcem excesul de apă și le adaugăm peste fiertura din prune, la 5 minute după ce am luat-o de pe foc.
Blenduim totul până ce obținem o compoziție uniformă, pe care o trecem printr-o sită fină. Turnăm în forme și le lăsăm la frigider până se întăresc, în jur de 2 ore. Rezultatul este cremos, cu un echilibru foarte plăcut de arome, yam.
O variantă de servire este să răsturnați panna cotta din forme, lângă clătite, și să adaugați un sirop peste ele. Doar că trebuie manipulată cu finețe, este foarte sensibilă și se rupe ușor.
Sau, dacă nu aveți timp, vă grăbiți, cel mai simplu ar fi să turnați panna cotta direct în vasele de servire. Când vreți să o mâncați, puneți clătitele fierbinți deasupra. Contrastul de cald, rece, cremos, pufos este spectaculos.
Tips & Tricks
Ar fi ideal ca aluatul de clătite să stea minim o oră să se odihnească înainte de prăjire. Mie îmi place să îl prepar de seara, iar dimineața e perfect pentru micul dejun.
De asemenea, de luat în calcul, că mi-am permis să reduc cantitatea de bicarbonat de sodiu și de praf de copt din rețetă tocmai pentru că am folosit lapte acru.
PRO TIP
Dacă turnați panna cotta în forme, cum am făcut eu, o idee bună este ca atunci când o răsturnați, să o țineți pt câteva secunde într-o baie de apă caldă. Astfel, vă asigurați că nu se rupe.
Pentru farfuria finală, eu am folosit sirop aromat de gutui făcut din cojile și cotoarele ramase din procesul de selectie pentru gem #zerowaste
Despre chef

Bucătărie românească modernă cu influențe moldovenești. O obsesie pentru borș și preparatele pe bază de legume. Așa am caracteriza pe scurt filozofia și direcțiile după care se ghidează Andrei Chelaru.
L-am cunoscut pe Andrei acum câțiva ani la Fragment în Cluj și am fost impresionați de pasiunea lui pentru gastronomie. Între timp a făcut un stagiu la Noma și a fost implicat în mai multe proiecte culinare precum Gastrolab sau Fork Ana Tower.
Lasă un răspuns